Hespress: ‘Turkse supermarkten zijn een gevaar voor Marokkaanse winkeliers’

De spreekbuis van het Marokkaanse regime, Hespress, heeft vandaag een artikel gewijd aan ‘de schade die BIM de Marokkaanse economie aanricht’.

Volgens Hespress, de grootste nieuwssite in het koninkrijk van Mohamed 6, bedreigt de Turkse supermarktketen het bestaan van de Marokkaanse winkelier. De spreekbuis van het regime citeerde ook de Marokkaanse minister van Industrie en Handel, Hafid El Alami, die zei dat ‘de verspreiding van de Turkse supermarkten leidt naar de sluiting van zestig winkels in elke wijk’.

Marokko dreigde vorig jaar met de sluiting van de Turkse supermarkten. Er werd toen een akkoord bereikt en BIM werd verplicht om haar assortiment aan te passen zodat het 50% Marokkaanse producten bevat.

Hespress zegt echter dat de Marokkaanse maatregelen niet genoeg zijn en schrijft: ‘De regering heeft haar intentie getoond om de uitbreiding van Turkse supermarktketens in Marokko te beteugelen, of het nu gaat om ‘BIM’-winkels of kledingwinkels. De laatste zagen een belastingverhoging tot 90 procent, maar het exportbeleid van Turkije beperkt, met zijn grote steun voor Turkse exporteurs, de impact van de maatregelen van de Marokkaanse regering.’

‘BIM zou veel klanten aantrekken door haar onbegrijpelijke kortingen op Turkse producten. Dat vormt een gevaar voor de kleine winkelier.’ staat er te lezen in het artikel.

Critici zeggen echter dat de kleine winkelier de laatste zorg van Rabat is en dat het regime boos is omdat BIM klanten wegtrekt bij de supermarktketens van Mohamed 6 en andere leden van het regime, die een monopolypositie en oneerlijke concurrentie waren gewend.

Zo werd een bos in de stad Al Hoceima weggekapt en het land voor een ‘symbolische prijs verkocht’ aan Marjane, de supermarktketen van Mohamed 6. De komst van de supermarkt van de Allawiet naar de stad Al Hoceima was een ramp voor de kleine winkeliers, maar deze kregen nooit aandacht van het regime of haar media.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.