Het verhaal van de mysterieuze speedboot verandert langzaam in een sprookje

Het begon twee weken geleden toen een video viraal ging op social media. Op de video was te zien hoe Spaanstalige eigenaars van een speedboot aan Marokkaanse migranten vragen de zee in te springen en te zwemmen naar het Spaanse vasteland.

De video werd gedeeld steeds onder een andere titel: “Spaanse marine gunt migranten hun droom”, ”barmhartigheid Spaanse kustwacht”, ”drugsmaffia vervoert migranten gratis”. Door deze onduidelijkheid begonnen al snel verschillende verhalen de ronde te gaan over de ”mysterieuze speedboot”.

Kort na de eerste video verscheen de speedboot voor de kust van Tanger. Strandgangers werden door de boot gevraagd of ze gratis wilden migreren en binnen een paar tellen was de speedboot vol met dolblije migranten. Ook deze video ging viraal op social media, de bestuurders van de speedboot werden tot helden verklaard.

De opmerkelijkste verschijning van de boot was in Martil in de buurt van Tetouan. Honderden mensen verzamelden zich op het strand om kans te maken op een plek in de speedboot. Een van deze menigte is een ober die werkzaam is een café in de buurt van het strand waar de speedboot werd gespot. Toen de ober de klanten zag rennen richting het strand wist hij dat de speedboot in de buurt was, hij verliet zijn werkplaats in de hoop te kunnen migreren.

De verschijning van de speedboot afgelopen zaterdag in Martil was anders dan de voorgaande keren in Tanger en Tetouan. ”De speedboot daagde de Marokkaanse autoriteiten uit”, aldus Alquds. Ondanks de verschijning van de Marokkaanse marine op het toneel, wist de boot een paar migranten op te pikken en alsnog te vluchten voor de marine. De boze menigte die achterbleef begon een protest waarin zij ”het recht op gratis migratie” eisten. De wanhopige burgers scandeerden de leus ”cha’b yourid harka fabor”.

Het verhaal van de speedboot heeft sinds een paar dagen ook de gemilitariseerde provincie Al Hoceima bereikt. Sinds eergisteren wachten honderden Riffijnen op verschillende stranden op de komst van de mysterieuze speedboot. Er worden dagelijks berichten gedeeld op social media met de plaats en de tijdstip waarop de speedboot zou verschijnen.
Een 17-jarige visboer vertelde aan het Spaanse persbureau Efe dat de nabijgelegen bossen van Souani vol waren met jongeren die wachten op de speedboot. Maar het wachten was tevergeefs omdat de boot nooit kwam. Gisterennacht waren weer verschillende groepen aan het wachten op de stranden van de provincie. Op social media werd gemeld dat een van die groepen aangevallen werd door de Marokkaanse gendarme.

Het verhaal van de mysterieuze speedboot is niet beperkt gebleven tot de kustgebieden. Marokkanen uit het binnenland en zelfs Algerijnen zijn afgereisd naar de kuststeden waar de speedboot verscheen, in de hoop kans te maken op een gratis rit naar Spanje.

Niemand weet wie achter deze mysterieuze speedboot zit, op social media zijn verschillende verhalen te lezen. Volgens een deel zit het Marokkaanse regime erachter om de jongeren te deporteren naar Spanje, om demonstraties te voorkomen. Een andere groep zegt dat Spanje hierachter zit om ”Marokko te doen overkomen als een arm land dat niet stabiel is”.

Het meest aannemelijk verhaal is dat het een initiatief is van burgers uit Spanje, die de droom van een groot deel van het Marokkaanse volk willen doen uitkomen zonder een vergoeding ervoor te vragen. Waarschijnlijk waren/zijn deze eigenaren van de speedboot lid van de internationale drugshandel en hadden in het verleden dezelfde route vele malen gevaren, met drugs aan boord in plaats van mensen.

Zolang de speedboot niet onderschept wordt zal het verhaal van de mysterieuze speedboot blijven verspreiden en veranderen en langzamerhand veranderen in een sprookje. Dat komt voornamelijk door de wanhoop van het volk dat graag wil migreren en het feit dat de ”helden” van de speedboot die droom waar willen maken zonder een vergoeding er voor te vragen.

 

 

De speedboot wist een paar migranten op te pikken in Martil ondanks de aanwezigheid van de Marokkaanse marine

 

Boze menigte in Martil scandeert: Het volk wil gratis migratie

 

De mysterieuze speedboot pikt strandgangers op van een strand in Tanger

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.