Hoe Marokkaanse spionnen de politiek in Spanje/Europa infiltreren

Vandaag verscheen een uitgebreid artikel op Elmundo (Spaans) en Moroccomail (Frans) over hoe Marokko haar spionnen gebruikt om de politiek in Spanje te infiltreren. Het artikel is ook belangrijk voor de Lage Landen omdat Marokko hier dezelfde tactieken toepast om de politiek in Nederland en België te infiltreren. Het artikel is vertaald door de Belgisch-Riffijnse activist Nourdedinne Adherbal voor ArifNews.

 

De slapende spion in de lijsten van Puigdemont

Zijn naam is Samir, verblijft al 29 jaar in Catalonië en wordt door PDeCat gepresenteerd als de toekomstige burgemeester. Tegenwoordig zit hij in Brussel om hulde te brengen aan Puigdemont. “Werk voor Marokko”, vertellen ze ons.

Twee weken geleden, op dinsdag 26 maart om 21.45 uur, arriveerde het eerste bericht:

“Zijn naam is Fouad en hij zit in de partij van Puigdemont. Hij heeft goede contacten en geeft ons ook informatie. Omdat geen enkele kandidaat van Marokkaanse afkomst, die lid is van een politieke partij in Spanje, kan deelnemen aan verkiezingen zonder de goedkeuring van Marokko.”

Dit bericht werd verzonden van Rabat naar Barcelona en kwam van de mobiele telefoon van een agent van de DGED, de Marokkaanse buitenlandse spionagedienst.

“We willen weten welke bewegingen er zijn binnen de onafhankelijkheidsbeweging”, voegde hij eraan toe in een tweede bericht.

Het doelwit is Fouad El Jebli Bhioui, hoewel hij zich laat voorstellen met de naam Samir, zoals zijn moeder hem altijd noemde. Hij is een PDeCAT-kandidaat in Canovellas, een stad met bijna 16.000 inwoners op 32 kilometer van Barcelona. Samir staat aan de top van de gemeentelijst, die daar geregistreerd staat onder de naam Junts per Canovelles. Hij stond in 2005 al op nummer 5 op de lijst van de voormalige Convergència i Unió (CIU).

“Ik ben net terug uit Brussel” zei Samir aan de telefoon. Afgelopen woensdag keerde hij terug naar Barcelona na een ontmoeting met Carles Puigdemont in de Belgische hoofdstad.

Hij reageerde niet op Crónica nadat hij wist dat we hem vragen zouden stellen over zijn banden met het koninkrijk van Mohamed VI.

“Ja, hij werkt voor Marokko. Geleidelijk aan introduceerde hij zichzelf in de kringen van Marokkaanse sociale leiders gepromoot door de Verenigde Staten en die informatie doorgeven aan de DGED” zei een consultant en analist in Catalonië werkzaam bij het agentschap van de staatsveiligheid.

“Om het vertrouwen van de separatistische politici te winnen, zette hij een valstrik op gang: de nationale politie interviewde hem bij verschillende gelegenheden. Hij veinsde een onderzoek en bood zichzelf aan als informant. Samir nam alles op en stuurde het naar een groep Mossos d’Esquadra-agenten gelieerd aan de onafhankelijkheidspartijen. Door dit te doen, probeerde hij zijn loyaliteit aan de separatistische beweging te bewijzen.

Later, nadat hij al het vertrouwen had gewonnen, werd hij een nuttige informant…maar voor Marokko!

Mustapha is de codenaam van een voormalige Marokkaanse inlichtingenagent die de afgelopen maanden de politieke loopbaan van Samir El Jebli heeft gevolgd. Hij omschrijft hem als een “slapende spion”, inactief maar geïnfiltreerd, die als contactpersoon van Rabat een agent van de DGED heeft, die op het Marokkaanse consulaat in Barcelona werkt. “In het consulaat is er altijd een agent van de DGED als zodanig aanwezig, en de Spaanse regering weet het.

Maar er is ook een andere agent geïnfiltreerd bij de vier vice-consuls, die een belangrijke functionaris is. Het is aan hem dat de informatie geleverd wordt en hij stuurt deze naar Marokko.” verzekert Mustapha.

“Ze zullen El Jebli pas wakker maken op de dag dat er iets is, in verband met “onafhankelijkheid” dat van vitaal belang is voor Makhzen (de Marokkaanse staat).

In april 2019 zal het hen misschien helemaal niet helpen, maar zeker in de toekomst, ja.

Het feit dat Marokko iemand heeft in de PDeCAT is te wijten aan het feit dat het regime alle bewegingen van de onafhankelijkheidsbeweging wil kennen, zelfs om informatie te verkrijgen die het in de toekomst tegen Spanje kan gebruiken”, zegt hij. “Socialisten worden al gecontroleerd door parlementslid Mohamed Chaib. En nu willen ze iemand in de kring van Puigdemont hebben en de dichtstbijzijnde cirkel rond hem.”

De voormalige Marokkaanse agent noemt ook de zaak van Mohamed Chaib Akhdim, die erin slaagde om zitting te nemen in het Huis van Afgevaardigden.

Het gebeurde afgelopen juni, toen hij de plaatsvervanger Meritxell Batet verving, aan wie Sanchez om exclusiviteit vroeg als minister verantwoordelijk voor territoriaal beleid.

Chaib, geboren in Tanger, wordt altijd “de zoon van de Marokkaanse immigratie in Catalonië” genoemd. Een voormalige diplomaat van het Alaouiten-koninkrijk omschreef het een paar maanden geleden als zijnde een “eervolle correspondent” en benadrukt de nauwe banden met de Marokkaanse geheime diensten.

Bedreigingen

Precies vijf jaar geleden verklaarde Samir El Jebli aan groep I van de georganiseerde misdaad van de nationale politie van Catalonië dat Chaib en Yasser Faris, consul in Barcelona, hem bedreigden na te hebben geweigerd om “op verschillende gebieden” samen te werken met de huidige socialistische afgevaardigde.

“Telkens wanneer de informant (Samir) naar het kantoor van Mr. Faris ging, werd hij vergezeld door Belay (pseudoniem), hoofd van de Marokkaanse geheime diensten.

Faris en Belay begonnen met hem te praten over patriottisme en commentaar te geven op zijn samenwerking bij eerdere evenementen, zoals demonstraties ten gunste van de Marokkaanse Sahara. Nu vertelden ze hem dat het zijn plicht was om voor Chaib te werken”, luidt het rapport van de verklaring aan het politiebureau van Catalonië.

“Vanwege zijn weigering om samen te werken, begonnen de bedreigingen. Ze zeiden hem dat ze zijn relatie met Marokko zullen stopzetten en dat hij voorzichtig moet zijn omdat ze hem kunnen kidnappen wanneer ze dat maar willen.” staat in de verklaring, daaraan wordt toegevoegd dat deze bedreigingen zijn gemaakt door een man genaamd Nourdinne (voorzitter van de vereniging Unió Germans del Món), een vriend van de consul en Chaib.

Maar in zijn verklaring aan de politie beklemtoont Samir dat hij weigerde samen te werken met de Marokkaanse geheime diensten, hoewel de dreigementen bleven bestaan.

“De druk heeft zo’n punt bereikt dat een prostituee Samir bekende dat Chaib en een man genaamd Mohamed Idrissi haar hadden gestuurd om foto’s te nemen om hem vervolgens aan te klagen voor poging tot verkrachting”, aldus het rapport.

Samir benadrukt dat vier Marokkaanse mannen van de geheime dienst hem al maanden overal hebben gevolgd en hem werd verteld dat hij “niet naar Marokko kon terugkeren en dat hem iets kon overkomen wanneer hij met de auto rijdt”…

Degenen die deze zaak kennen, zeggen dat Samir uiteindelijk “bezweek onder druk”.

Mede dankzij zijn vriend Nourdinne Ziani, president van de Unie van Islamitische Culturele Centra van Catalonië. Deze man bekleedde de functie tot aan zijn uitzetting naar Marokko in 2013, nadat de CNI hem ervan beschuldigde een agent van de DGED te zijn en de nationale veiligheid in gevaar te brengen.

“Spion Ziani was niet te stoppen. Hij had toegang tot geld en raakte een sleutel aan die niet zou moeten worden ondersteund, namelijk de financiering Nu is Ziani in Marokko, financieel gedekt door Marokkaanse banken die hem geholpen hebben om zich in Spanje te vestigen en daar rekeningen te openen.” zegt een onderzoeker van CNI die al jarenlang in Noord-Afrika werkt. “Samir El Jebli stond heel dicht bij Ziani. Het is hij die hem opving nadat de druk was begonnen. En nu werkt Ziani op het ministerie van Religieuze Zaken en Samir blijft hem informatie geven.”

Samir werd 40 jaar geleden geboren in de Marokkaanse stad Larache. Hij arriveerde in 1990 in Catalonië. Hij was vice-president van de Federatie van Catalaanse culturele entiteiten van Marokkaanse afkomst (Feccom). “Een project dat Chaib en Ziani hebben ondernomen om de invloed van Marokko in Catalonië te verdelen. De ene zou de culturele sfeer beheersen en de andere de religieuze sfeer. Maar Chaib begon te protesteren omdat Ziani de show stal.

Zo erg zelfs dat, volgens de Unie van Islamitische Gemeenschappen, Chaib achter de uitwijzing van Ziani naar Marokko zat omdat hij ook voor de CNI werkte.” zegt een voormalige Marokkaanse diplomaat.

Samir klaagde ook bij de politie dat het socialistische parlementslid Feccom voor andere doeleinden gebruikte. Hij zegt dat Chaib subsidies vroeg aan de staat, die hij vervolgens aanwendde voor andere doelen die hij ook runde. En hij deed hetzelfde met het geld dat hij van Marokko kreeg. “Chaib is nooit gestopt met het verzenden van informatie naar Marokko en Samir is een informant met een laag profiel.” zegt de politieadviseur in Catalonië.

Maar J., een CNI-contactpersoon in Madrid die gespecialiseerd is in terrorisme, legt uit waarom Marokko mogelijk geïnteresseerd is in infiltratie van de kringen rond Puigemont:

“De vertegenwoordigers van Rabat willen niet dat Catalonië zijn onafhankelijkheid verkrijgt. Ze willen het niet en accepteren het niet, omdat het een discours betreft dat van invloed kan zijn op de gehele Sahara kwestie. Daarnaast probeerde de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging zich te associëren met de Riffijnse Volksbeweging. Een ander zaak is dat islamitische stromingen binnen de geheime diensten en in de Marokkaanse regering voorstanders zijn van een destabilisatie van Spanje”.

 

Lees ook:

Marokkaanse spionage in België

Agent spion voor geheime dienst Marokko

Wie is Kaoutar Fal die België koste wat kost het land uit wil? Spion of illegaal?

EEAS waarschuwt voor Marokkaanse spionnen in Brussel

 

 

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.