Hoger beroep Zafzafi en mede-activisten nadert

Het Openbaar Ministerie van het Hof van Cassatie* in Casablanca zal naar verwachting in de komende dagen het dossier van de gedetineerden van de Riffijnse volksbeweging doorsturen naar de Kamer van Beroep. Dit zal dan gebeuren om de datum van de eerste hoorzitting van het hoger beroep te bepalen.

De regeringsgezinde nieuwssite Hespress zegt dat de schriftelijke versie van het vonnis tegen de gedetineerden van de Riffijnse volksbeweging klaar ligt sinds vorige week.

Dezelfde bron zegt dat de advocaten van het verdedigingsteam vanaf vandaag een kopie van het vonnis kunnen opvragen. Maar niet elke advocaat zal in staat zijn om de ‘administratiekosten’ van het vonnis, dat uit ruim 3.500 pagina’s bestaat, te betalen. Zoals eerder gebeurde met de advocaten van de Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui die ongeveer 1.200 euro moesten betalen voor de 2.270 pagina’s tellende vonnis.

Eerdere berichten meldden dat het hoger beroep vorige maand zouden beginnen, maar het werd om onduidelijke redenen uitgesteld. De reden die regeringsgezinde kranten gaven was dat er geen geschreven versie van het vonnis was.

*Kanttekening: Het rechtssysteem ziet er in dit geval anders uit dan in Nederland. Net als in Marokko en Frankrijk, heeft België het Hof van Cassatie ook zijn ‘openbaar ministerie’: het parket bij het Hof van Cassatie. Dit heeft een volkomen andere functie dan het welbekende Openbaar Ministerie. Het Hof van Cassatie oordeelt niet over de grond van de zaak, maar kijkt de wettigheid en de regelmatigheid van de gevoerde rechtspleging na. Het parket bij het Hof van Cassatie doet niet aan strafvervolging, maar geeft advies over de toepassing van de rechtsregels.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.