Honderden Amazigh burgers gedood door ISIS

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de afgelopen weken massamoorden gepleegd in Azawad in Mali. Minstens 200 Toeareg Imazighen zijn gedood. Toeareg activisten spreken over meer dan 400 burgers.

De Islamitische Staat heeft zijn offensief in Menaka in Azawad bevestigd. De terroristen zeggen echter dan hun aanvallen gericht zijn op rivaliserende Toeareg strijders.

Het geweld escaleerde deze maand nadat IS een officier van de ‘Beweging voor de Redding van Azawad’ (MSA) op 1 maart doodde in de stad Tamalat. Kort daarop reageerde MSA door de Islamitische Staat aan te vallen en acht terroristen te doden.

Op 5 maart vaardigde IS een fatwa uit waarin het de moord op de Dawsahak Toeareg halal verklaarde, evenals het buitmaken van hun eigendommen. Op 8 maart werden meer dan 150 Imazighen, voornamelijk burgers, gedood door de terroristen in Tamalat. IS spaarde niemand, ook de kinderen en bejaarden werden gedood.

Op 9 en 10 maart werden gevechten in de stad Inchinanan gemeld tussen MSA en IS. Volgens lokale activisten zijn 97 burgers gedood. MSA zei 12 terroristen te hebben gedood bij de gevechten in de stad.

Diezelfde dag viel de Islamitische Staat de stad Anderanbokan binnen, verbrandde de lokale markt en doodde opnieuw tientallen burgers.

Bij twee andere bloedbaden die op 15 maart door de Islamitische Staat werden gepleegd, kwamen nog eens 20 burgers om het leven. De MSA en ‘Zelfverdedigingsbeweging’ (GATIA) zeiden dat ze op 16 en 17 maart twee keer slaags raakten met de Islamitische Staat, waarbij ze minstens 20 jihadisten hebben gedood.

Op 21 maart viel de Islamitische Staat drie andere dorpen aan, waarbij minstens nog eens 80 burgers omkwamen.

Het is niet de eerste keer dat de Toeareg Imazighen slaags raken met IS terroristen. In 2018 kende dit gebied ookal gevechten tussen beide groepen, maar het aantal burgerslachtoffers was toen veel lager.

MSA en GATIA bekritiseerden de lakse houding van andere Toeareg milities en de Malinese staat. MSA en GATIA zijn pro-Mali milities die aan de kant van Bamako vochten in de oorlog voor de bevrijding van Azawad. De twee milities, gefinancierd door Mali en bondgenoten, vochten tegen de MNLA die Azawad had bevrijd.

Lees ook: Tientallen Amazigh dorpelingen gedood door terroristen in Niger

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.