HRW bekritiseert Marokko voor uitleveren Al-Hasani aan Saoedi-Arabië

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft kritiek geuit op de uitlevering van de Saoedi-Australische Al-Hasani aan Saoedi-Arabië.

In het artikel dat gisteren werd gepubliceerd zegt HRW: ‘de afwijzing van de Marokkaanse autoriteiten van de gerechtvaardigde vrees van Al-Hasani voor mishandeling en een oneerlijk proces bij terugkeer maakt een aanfluiting van hun internationale mensenrechtenverplichtingen.’
De mensenrechtenorganisatie voegt aan toe dat ‘de deportatie van Al-Hasani door Marokko in strijd lijkt te zijn met het internationaal gewoonterechtsbeginsel van non-refoulement, dat landen verplicht niemand terug te sturen naar plaatsen waar ze een reëel risico lopen op foltering of op wrede, onmenselijke of onterende behandeling.’

Human Rights Watch zegt ook dat ‘het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) op 12 maart een dringende brief stuurde naar de Marokkaanse autoriteiten waarin ze er bij hen op aandrongen Al-Hasani niet te deporteren uit vrees dat hij in Saoedi-Arabië gemarteld zou kunnen worden. De Marokkaanse missie in Genève reageerde de dag daarop door te zeggen dat de Marokkaanse autoriteiten hem op 13 maart om 14:45 uur al aan Saoedi-Arabië hadden uitgeleverd voordat de bevoegde Marokkaanse autoriteiten [het OHCHR-verzoek van 12 maart] konden verwerken.’

HWR waarschuwt dat er geen informatie bekend is over de situatie van Osama Al-Hasani sinds zijn deportatie naar Saoedi-Arabië. De mensenrechtenorganisatie vraagt de Australische regering om bij de Saoedische regering op aan te dringen om onmiddellijk de verblijfplaats van haar burger, Al-Hasani, bekend te maken en aandringen op zijn recht op een eerlijk proces.

De Marokkaanse autoriteiten arresteerden Al-Hasani op 8 februari dit jaar op verzoek van Saoedi-Arabië. Hij werd in Tanger aangehouden waar hij naar toe vloog om zich bij zijn Marokkaanse vrouw en dochtertje te voegen.

Al-Hasan is niet de eerste die Marokko uitlevert aan Saoedi-Arabië. In 2015 werd de Saoedische prins Turki bin Bandar Al Saud uitgeleverd aan Saoedi-Arabië en sindsdien verdwenen, waardoor velen denken dat hij geliquideerd is.

De voormalige politieambtenaar Bin Bandar kwam in botsing met zijn koninklijke familie vanwege een landconflict. Hij vluchtte hierna naar het buitenland waarna hij begon met het posten van video’s op Youtube waarin hij oproept voor hervormingen in Saoedi-Arabië.

Turki bin Bandar Al Saud dreigde het Saoedische regime met geheime documenten die hij had. In 2015 werd hij benaderd door zijn Saoedische vrienden om naar Marokko te komen en daar te investeren. Turki bin Bandar Al Saud viel in de val en vloog naar Marokko.

Lees ook:

Palestijnse Guantánamo-gedetineerde klaagt Marokko aan bij de VN voor marteling

Marokko kandidaat voor de Mensenrechtenraad 2023-2025

Marokkaanse ambassadeur in België ontkent alweer mishandeling gevangenen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.