HRW roept Marokko op de vervolging van ex-politieke gevangene Ablak in te trekken

De Marokkaanse autoriteiten moeten de aanklacht intrekken tegen een vlogger op sociale media die tot vier jaar gevangenisstraf riskeert op beschuldiging van het niet respecteren van de koning, zei Human Rights Watch vandaag.

Een rechtbank in de stad Al Hoceima vervolgt de ex-politieke gevangene Rabie Ablak en zal naar verwachting op 25 april een uitspraak doen. De Riffijn wordt vervolgd vanwege twee video’s op Facebook en Youtube waarin hij praat over de rijkdom van Mohamed 6 in contrast met de wijdverspreide armoede in zijn koninkrijk.

‘Het strafbaar stellen van vreedzame kritiek op de machthebbers is een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting’, schrijft Human Rights Watch.

“Er is geen fundamenteler recht dan het recht om kritiek te uiten op degenen die de macht hebben, zelfs als het een monarch is”, zegt Eric Goldstein, plaatsvervangend directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch. “Marokko moet stoppen met het vervolgen van critici zoals Rabie Ablak op basis van wat in feite een Lèse Majesté-wet is.”

Rabie Alblak werd in 2017 opgepakt voor zijn deelname aan de Riffijnse volksbeweging. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf maar kwam na drie jaar met gratie vrij.

Deze maand riep ook Amnesty International Marokko op te stoppen met het vervolgen van mensenrechtenverdedigers vanwege berichten op sociale media.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.