Huiszoekingen bij Chaabi Bank in België

De deuren van het filiaal van Chaabi-bank aan de Kerkstraat in Borgerhout bleven dinsdagmorgen gesloten. Speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) Brussel voerden er een huiszoeking uit in opdracht van het federale parket, meldt Het Late Nieuws.

Ook de kantoren van de Marokkaanse bank in Brussel kregen een bezoek van de federale gerechtelijke politie, meldt Medias24. Volgens het regimegezinde Achkayen heeft de Belgische politie ook de managers van de filialen gearresteerd.

De Belgische politie en de Marokkaanse bank willen nog niet zeggen wat de reden is van de huiszoekingen, op sociale media circuleren echter berichten dat de Chaabi Bank betrokken is bij witwassen en andere illegale praktijken. Een betrouwbare bron heeft Arif News verteld dat de Chaabi Bank opdracht kreeg vanuit het hoofdkantoor in Casablanca om de illegale praktijken te intensiveren om de dalende winst, als gevolg van corona en de boycot, het hoofd te bieden.

Chaabi Bank is niet de enige Marokkaanse bank in België die betrokken is bij illegale praktijken. De Attijariwafa Bank, waarvan de koninklijke holding SNI de grootste aandeelhouder is, zou op een illegale manier geld van cliënten naar Marokko sturen. De bank zou ook grote sommen geld accepteren zonder vragen te stellen over de oorsprong ervan, wat de witwaspraktijken van de maffia in de hand speelt. De bank zou ook medewerkers met niet juiste papieren in dienst hebben. De bank wacht een forse boete hiervoor.

Update: Belgische actie tegen Chaabi Bank kwam na een tip uit Nederland

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.