Imam geeft toe loon te krijgen van Marokko

Een imam van een van de moskeeën in de Spaanse enclave Ceuta heeft tijdens een interview met de tv-zender Tele5 gezegd dat hij een maandelijkse loon van 500 euro krijgt van de Marokkaanse regering, plus 250 euro onderhoudskosten en loon voor degene die tot het gebed oproept.

De uitspraak van de imam Mohamed Ali heeft tot discussies geleid over de invloed die Rabat uitoefent via moskeeën en imams die op de loonlijst staan van de Marokkaanse regering.

Een Spaans persbureau heeft de woordvoerder van de Marokkaanse regering, Musatafa El Khalfi, een vraag hierover gesteld. De Marokkaanse minister bevestigde de uitspraken van de imam en benadrukte dat het een beleid is van Rabat om ”de gematigde islam te verspreiden en extremisme te bestrijden”, aldus Dalil Rif.

De Spaanse tv-zender Tele5 had in een reportage gemeld dat Marokko jaarlijks 750 duizend euro uitgeeft aan de imams, werkzaam in 42 moskeeën, in de stad Ceuta.

De bemoeienis van Rabat met imams en moskeeën beperkt zich niet tot Ceuta, maar bevindt zich in verschillende Europese landen waaronder Nederland.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.