Imams worden verplicht niet te preken over Franse cartoons

Een document van de regionale Raad van de Geleerden in Temara gaat sinds gisteren viraal op sociale media. In het document worden de imams en de geleerden in Temara en Skhirat opgeroepen politieke onderwerpen te vermijden en geen ongepast taal te gebruiken tegen personen, instituten en landen.

Gebruikers van sociale media zeggen dat de Hoge Raad van de Geleerden, een religieus instituut onder leiding van ‘de leider der gelovigen’ Mohamed VI, de imams hiermee vraagt zich niet uit te spreken over de Franse president, cartoons en boycot. Ook de media, waaronder Elwehda, is tot dezelfde conclusie gekomen.

Het regime wordt er ook van beticht gehoor te geven aan de oproep van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk drong er zondag bij landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika op aan om te stoppen met het boycotten van Franse producten. “Deze oproepen tot boycot zijn ongegrond en zouden onmiddellijk moeten stoppen, evenals alle aanvallen op ons land, die worden aangemoedigd door een radicale minderheid”, aldus het Franse ministerie.

Mohamed VI, die de titel ‘leider der gelovigen draagt’ en zich een afstammeling van de profeet noemt, heeft zich niet geuit over de kwestie. Wel heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de cartoons gehekeld en noemde de herpublicatie ervan een provocatie, zonder Frankrijk bij naam te noemen.

Vertaling van het document, gerecht aan de imams en predikers die op de loonlijst staan van het Marokkaanse ministerie van Islamitische Zaken:
‘De regionale Raad van de Geleerden van Temara-Skhirat heeft de eer om de gerespecteerde heren en vrouwen te wijzen op de noodzaak zich te houden aan de volgende richtlijnen in hun lessen en preken:
– ‘De verplichting zich te houden aan de principes waar de Marokkanen het over eens zijn.
– Wegblijven van politieke strijd waarvoor een andere plek en mensen voor zijn.
– Wegblijven van beledigend en ongepast taalgebruik over individuen, instellingen en landen.’

De imams die zich niet houden aan de richtlijnen van het regime kunnen hun baan kwijtraken, zoals eerder gebeurde met onder meer de volgende:

Imam ontbonden na kritiek op Saoedische regime

Imam ontslagen vanwege preek over Egyptische Morsi

Imam ontslagen na preek over Afrika Cup

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.