Iman Saadoun: Brahim is in de steek gelaten door Marokko

De zus van Brahim Saadoun zei tegen The Guardian dat ze vreest dat haar broer in de steek is gelaten door Marokko en riep de internationale gemeenschap op om de zaak van haar broer te adopteren.

Ik wil gewoon dat elke autoriteit, iedereen die bereid is te helpen, komt helpen”, zei Iman Saadoun in een interview met The Guardian, waarin zij beschreef hoe zij in het ongewisse werd gelaten terwijl zij Makhzen steun zocht voor haar broer.

Brahim Saadoun en de twee Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner werden ter dood veroordeeld in Donetsk voor hun deelname aan de gevechten aan de kant van de Oekraïense strijdkrachten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, heeft gezegd dat ze “alles zal doen” om hun vrijlating te verzekeren.

Daartegenover negeerde Mohamed 6 de doodstraf van Brahim Saadoun in de brief waarin hij Vladimir Poetin feliciteerde met een Russische nationale feestdag.

Iman zei dat de Marokkaanse pers, gecontroleerd door de Makhzen, en veel mensen op sociale media de straf van haar broer hadden gevierd.

‘Hij wordt echt verraden’, zei ze. ”Toen hij de doodstraf kreeg … bijna iedereen, misschien 10 procent, helpt hem, maar de meerderheid viert dat hij gaat sterven. Ze vieren het feit dat hij zal worden neergeschoten. En dit deed mij pijn omdat ik geen steun kon vinden in mijn eigen gemeenschap.”
“Nu smeek ik iedereen om te komen en de zaak van mijn broer te adopteren, omdat het in zijn eigen land niet wordt gedaan”, zei ze.

De Marokkaanse regering zweeg over zijn zaak. De enige verklaring over Brahim Saadoun kwam van een bron van de Marokkaanse ambassade in Oekraïne. De beknopte verklaring bevestigde dat Saadoun “gevangengenomen werd terwijl hij het uniform van het leger van de staat Oekraïne droeg, als lid van de Oekraïense marine-eenheid“. In de verklaring staat verder dat Brahim “momenteel gevangen wordt door een entiteit die noch door de Verenigde Naties noch door Marokko wordt erkend“.

Volgens deskundigen is het Marokkaanse regime erg voorzichtig met Rusland uit angst dat Moskou de Westelijke Sahara steunt. Dat verklaart waarom Marokko afwezig was bij alle VN-stemmingen die de Russische oorlog in Oekraïne veroordeelden.

De koning heeft duizenden van zijn onderdanen, waaronder honderden kinderen, ingezet om Ceuta te bestormen en daarmee Madrid onder druk te zetten inzake de Westelijke Sahara. Dan is het niet meer dan normaal dat de Makhzen liever een onderdaan opoffert dan Poetin boos maken”, aldus een journalist uit Arif die anoniem wil blijven uit angst voor Marokkaanse represailles.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.