Imazighen boycotten Arabisch als antwoord op discriminerende wet

Duizenden Amazigh scholieren boycotten al zes dagen het vak Arabisch in de Algerijnse regio’s Kabylië en Chaoui. De scholieren reageren hiermee op een nieuwe wet die lessen Arabisch verplicht en Tamazight slechts als keuzevak beschouwt.

Vorige week ging een oproep op social media rond om het vak Arabisch in Kabylië voor een dag te boycotten. Inmiddels gaat de boycot haar zesde dag in en spreidt het zich uit naar meer gebieden.

Opvallend is dat de boycot zich niet beperkt heeft tot Kabylië, historisch een bolwerk van Amazigh activisten, maar zich verspreidt heeft naar de regio Chaoui. Een stap die het pan Arabische regime bang heeft gemaakt voor een tweede Amazigh lente zoals in 1980.

De scholieren in Kabylië kregen bijval van de Kabylische president in ballingschap Ferhat Mheni, tijdens een interview met een Kabylische tv-zender zei hij: ”Als de Algerijnse autoriteiten het Arabisch verplichten en weigeren om Tamazight serieus te nemen, dan hebben de inwoners van Kabylië het recht om het Arabisch, ten koste van bun moedertaal, te weigeren”, aldus Portail-Amazigh.

North Africa Post zegt dat Human Rights Watch, EuroMed Rights, Amnesty International en Front Line Defenders de discriminatie van Algerije tegen de Imazighen in de sterkste bewoordingen hebben veroordeeld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.