IMF vraagt Marokko de volgende stap te nemen in de loskoppeling van de wisselkoers van de dirham

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de Marokkaanse autoriteiten aangemoedigd om een volgende stap te zetten in haar plan voor de geleidelijke loskoppeling van de wisselkoers van de dirham, aldus de Chinese staatspersagentschap Xinhua.

Deze aanmoediging kwam aan het einde van het bezoek van een IMF-stafteam aan Marokko van 19 maart tot 3 april om besprekingen te voeren met de Marokkaanse autoriteiten.

Medio januari 2018 startte Marokko het proces van de loskoppeling van de wisselkoers van de dirham, de fluctuatie van de dirham werd verhoogd naar 2.5 procent in plaats van de 0.3% voorheen.

Het Internationaal Monetair Fonds wil nu dat die percentage hoger wordt, Rabat is echter twijfelachtig over de volgende stap.

In een gezamenlijke brief aan de directeur van het IMF afgelopen januari zeiden de Marokkaanse minister van Economie en Financiën, Mohamed Benchaaboun, en de gouverneur van de Marokkaanse centrale bank, Abdellatif Jouahri, dat de Marokkaanse autoriteiten van plan zijn over te gaan naar de volgende stap van deze hervorming “voor preventieve doeleinden zodra de economische omstandigheden dat toestaan”.

Experts zeggen dat het IMF het regime dwingt tot dit maatregel over te gaan omdat de staatsschuld te hoog is waardoor Marokko steeds moeilijker in aanmerking komt voor leningen. De leningen zijn nodig om de tekort aan harde valuta tegen te gaan. Experts verwachten dat de dirham verder in waarde zal zakken door dit maatregel.

Voor de Europese Riffijnen betekent dit dat onder meer hun onroerend goed in waarde zal zakken. Bijvoorbeeld een huis dat gekocht is voor 1.000.000 dirham (100.000 euro) toen 1 euro = 10 dirham was, zal in waarde dalen wanneer 1 euro = 12 dirham kost.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.