IMF vraagt Marokko loskoppeling wisselkoers dirham door te zetten

Een team van Internationaal Monetair Fonds (IMF) had onlangs het Allawitisch koninkrijk bezocht en overleg gehad met het regime. IMF riep Rabat opnieuw op om de loskoppeling van de wisselkoers van de dirham verder te zetten om onder meer inflatie tegen te gaan, schrijft het regimegezinde Hespress.

De gouverneur van de Marokkaanse centrale bank, Abdellatif Jouahri, zei tijdens een persconferentie gisteren dat Marokko ‘niet klaar is voor de volgende fase in de loskoppeling van de wisselkoers van de dirham’. ”Dit zijn moeilijke zaken die kunnen leiden tot grote en ernstige gevolgen die onomkeerbaar zijn”, voegde hij eraan toe.

Onder druk van IMF, die Rabat miljarden dollars leningen verstrekt, was de loskoppeling van de wisselkoers van de dirham gepland voor 2017. Dat werd echter uitgesteld door de Riffijnse volksbeweging. De eerste fase van de liberalisering van de wisselkoers van de dirham werd ingevoerd in 2018. De fluctuatie ging van 0.3% naar 2.5%. De fluctuatie is inmiddels gestegen naar vijf procent, maar is niet genoeg volgens IMF.

Het Internationaal Monetair Fonds wil dat Rabat die percentage in stappen vergroot om de wisselkoers uiteindelijk volledig te liberaliseren. Het regime is bang dat de waarde van de dirham instort wat de sociale onrust in het koninkrijk van Mohamed 6 zal verergeren.

Lees ook: Rabat tegen 2e fase loskoppeling wisselkoers dirham ondanks aandringen IMF

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.