In Marokko wonende voormalig Frans minister en ex-baas van IMF genoemd in Pandora Papers

De Franse minister van Industrie en Internationale Handel tussen 1995 en 1997 en minister van Economie, Financiën en Industrie tussen 1997 en 1999 en voormalig directeur-generaal van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, is genoemd in de Pandora Papers.
Volgens de Franse media ontduikt hij de belastingdienst door bedrijven in het buitenland op te richten waarop hij betaald wordt voor zijn advies aan onder meer dictatoriale regimes.

Dominique Strauss-Kahn, in Frankrijk bekend onder ‘DSK’, richtte in september 2012 het bedrijf Parnasse op, gevestigd in het 6e arrondissement van Parijs. In mei 2013 richtte hij het bedrijf Parnasse International op in Casablanca Finance City, waar hij vijf jaar belastingvrijstelling krijgt en daarna niet meer dan 8.75% hoeft te betalen.

Uit andere documenten blijkt dat Dominique Strauss-Kahn in 2012-2013 ook optrad als adviseur van Marokko om “het juridische kader van de Casablanca Finance City te verfijnen” en hiervoor 2,4 miljoen euro kreeg, meldt Le Monde.

Pandora Papers onthult ook de oprichting van Parnasse Global Limited in april 2018 in de Verenigde Arabische Emiraten. In dit land bestaat geen openbaar register van bedrijven, dit gebrek aan transparantie is gunstig voor belastingontduiking, zeggen Le Monde, France Inter en “Cash Investigation”, die benadrukken dat het bedrijf van DSK geen belasting betaalt.

Als reactie op de Franse media, zei Dominique Strauss-Kahn op zijn Twitteraccount dat het leugens zijn en dat hij sinds 2013 fiscaal inwoner van Marokko is waar hij 23.8 van zijn winst aan belastingen zou hebben betaald. Dominique Strauss-Kahn zegt dat hij 812.000 euro aan belasting heeft betaald voor de jaren 2018, 2019 en 2020. Franse media melden dat hij een riad bezit in Marrakech.

Dominique Strauss-Kahn is een Frans politicus van de Parti Socialiste (PS). Hij was tussen 2007 en 2011 directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds IMF. In de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen in 2012 was hij, als kandidaat voor de PS, de favoriet. Dat ging echter verkeerd nadat hij op 14 mei 2011 in New York werd gearresteerd voor gedwongen seks. In 2016 kwam hij weer in het nieuws voor poging tot verkrachting.

Lees ook:

Voormalige baas IMF verdient miljoenen in Marokko

Zusje Mohamed 6 genoemd in Pandora Papers

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.