Ingezonden brief: Open brief aan Samira Jadir

Beste Samira Jadir,
Ik heb vernomen dat jij voor de NOS de nieuwe Marokko correspondente bent geworden. Gefeliciteerd!

Voor jou deden Sjoukje Rietbroek en recentelijk Willemijn de Koning dit journalistieke werk . Aan jou nu de beurt en de nobele taak ons regelmatig te informeren. Als ik jouw voorgangsters mag geloven, dan valt het werken in Marokko niet altijd mee. Niet alleen heimwee en ongemak voor een vrouw in een conservatief land, maar ook censuur . Daar zit een kern van waarheid in.

In jouw introductie een paar weken geleden, las ik dat jij begaan bent met de ontwikkelingen in de Arabische wereld en de impact ervan op de gewone man/vrouw. Een uitstekende inborst.

Dat de ontwikkelingen in Marokko, waar je roots liggen, goed volgt moet ik nog zien. Want ik ben een beetje teleurgesteld eerlijk gezegd. Een maand correspondentschap en nog geen interessante bijdrage gelezen of gehoord. Ook heel opmerkelijk, want er is toch wat gebeurd in de afgelopen periode. Bijvoorbeeld de stap van Nasser Zefzafi en andere Hirak gedetineerden om afstand te doen van de Marokkaanse nationaliteit en de trouw aan de Marokkaanse koning. Dat besluit heeft veel weerklank binnen en buiten Marokko. Een gemiste kans, want je voorgangsters zouden er zeker iets mee gedaan hebben.

Beste Samira Jadir,
Misschien ben jij bezig met het verhaal dat Marokko nu bezig houdt en waarover terecht veel verontwaardiging heerst : de zaak van de journaliste Hajar Raissouni. Zij werd afgelopen zaterdag, samen met haar aanstaande man, een arts en een verpleegkundige op een agressieve en vernederende manier gearresteerd. Hajar Raissouni werkzaam voor de krant Akhbar El Yaoum zou abortus (strafbaar in Marokko) hebben gepleegd, die echter weersproken is door een ziekenhuis in Rabat. De autoriteiten willen Hajar Raissouni als kritische journaliste de mond snoeren natuurlijk.

Beste Samira Jadir,
Het zou goed zijn als jij het Nederlandse publiek iets meer vertelt over dit schokkende verhaal. Niet in de laatste plaats omdat het verhaal van Hajar Raissouni jou ook raakt, als vrouw en als journaliste vermoed ik.

 

Hamid Akrouch

04/09/2019

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.