Inlichtingendiensten Marokko betalen luxe verblijf voor Spaanse functionaris

De Spaanse media melden dat de Marokkaanse inlichtingendiensten een luxe verblijf zouden hebben betaald aan het hoofd van de Noodsituaties, Coördinatie en Crisisbeheer binnen het Spaanse ministerie van Transport.

Rubén Eladio López Martínez reisde in februari naar Marrakech op uitnodiging van een medewerker van de Marokkaanse buitenlandse geheime dienst, zakenman Ahmed Charai. Volgens ‘El Confidencial’ verbleef de Spaanse functionaris in het luxueuze hotel Mamounia waar de goedkoopste kamer 450 euro per nacht kost.

‘De relatie van de Marokkaanse zakenman Ahmed Charai met de inlichtingendiensten van Mohamed VI is openbaar’, schrijven de media. In theorie is hij de eigenaar van verschillende mediakanalen en directeur van verschillende internationale ‘lobby’s’ en ‘denktanks’. In de praktijk ontvangt zijn mediaconglomeraat “geld van de Marokkaanse staat om de stelling van Rabat over strategische kwesties in de internationale sfeer te verspreiden, vooral met betrekking tot de schandalen rond de koning en de politieke status van de Westelijke Sahara”, benadrukt El Confidencial.

De ontmoeting tussen López Martínez en Charai, de sleutelfiguur in de buitenlandse geheime diensten van Marokko (DGED), vond plaats in februari vorig jaar. Gedurende de 48 uur dat het bezoek van de Spaanse functionaris aan Marokko duurde, hielden ze verschillende bijeenkomsten waarvan de inhoud niet naar buiten kwam. Het ministerie van Transport heeft geweigerd commentaar te geven op deze informatie, aldus de krant.

De DGED-medewerker bezoekt Spanje regelmatig. Het land is de sleutel tot de expansionistische belangen van Marokko en de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen beleven niet hun beste moment na verschillende meningsverschillen. Een van die punten is het Spaanse standpunt over de status van de Westelijke Sahara. Mohamed VI zou de Amerikaanse erkenning van de annexatie van dat gebied willen gebruiken om ook Spaanse erkenning van de annexatie te eisen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.