Inreisverbod niet van toepassing op diaspora

Het inreisverbod dat Nederland vanaf morgen instelt voor reizigers uit Marokko geldt niet voor de diaspora die daar op vakantie is, meldt het regime gezinde Hespress vandaag. Eraan toevoegend dat de uitzondering ook geldt voor Marokkaanse studenten die een studie volgen aan de Europese onderwijsinstellingen.

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hield gisteren een persconferentie over dit onderwerp onder gezelschap van een aantal Europese ambassades. Onder hen Nederland, België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal, evenals een vertegenwoordiger van de Europese Unie.

Bronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken onthulden aan de online krant Hespress dat alle vertegenwoordigers die de bijeenkomst bijwoonden, tijdens deze bijeenkomst bevestigden dat leden van de diaspora Europa mogen betreden. Met inachtneming van de gezondheidsvoorwaarden die in elk land van kracht zijn.

Nederland stelt vanaf morgen weer een inreisverbod vanuit Marokko in. De EU lidstaten hadden op 7 augustus jl. besloten om Marokko van de lijst van landen waarvoor het inreisverbod kan worden opgeheven te halen door de verslechtering van de coronasituatie in het Noord-Afrikaanse land.

In Nederland zal het inreisverbod voor Marokko vanaf 13 augustus 2020 (00:00 uur) weer ingaan, meldt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister zegt dat het besluit genomen is ‘op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in Marokko en de daar geldende maatregelen’.

Het inreisverbod betekent dat niet-noodzakelijke reizigers uit Marokko niet worden toegelaten in Nederland. EU-burgers en reizigers met een aantal andere uitzonderingen mogen nog wel Europa in, meldt NOS.