Internationale waarnemers bij zitting Riffijnse activisten

Op dit moment bevinden zich vier internationale waarnemers in de rechtbank van Casablanca om een rapport op te stellen over de rechtsgang betreft de gedetineerden van de Riffijnse volksbeweging.

Het rapport zal dan opgestuurd worden naar onder meer de Verenigde Naties. De groep waarnemers bestaat uit drie Spanjaarden en een Zweed, geleid door Juan Soroeta, president van de organisatie La Asociación Internacional para la Observación de los Derechos Humanos (AIODH) en hoogleraar gespecialiseerd in internationaal recht aan de universiteit van San Sebastian.

Het bezoek van deze internationale waarnemers is het resultaat van geruime tijd intensief overleg tussen de mensenrechten organisatie Freedom & Human Rights Organization (FHRO) en Juan Soroeta, president van AIODH. Na overleg tussen FHRO en de president van AIODH, werd afgesproken vier waarnemers te zullen sturen naar de zitting van de Riffijnse activisten in Casablanca.

FHRO verklaart het volgende: ”Het is belangrijk dat internationale waarnemers zien wat voor theater het Marokkaanse openbaar ministerie opvoert en in wat voor omstandigheden de Riffijnse activisten worden berecht”.

FHRO licht toe waarom het rapport van deze internationale waarnemers erg belangrijk is; “Het rapport kan als bron worden gebruikt door internationale instanties en organisaties, zoals het Europees Parlement en andere mensenrechten organisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch”.

Een lid van FHRO zei het volgende tegen ArifNews: ”Het rapport in opdracht van FHRO en AIODH zal ons de mogelijkheden geven om andere initiatieven te lanceren op verschillende niveaus, maar het is nu te vroeg om hierover in detail te treden”.

Een bron uit het advocatenteam van de Riffijnse activisten heeft Arifnews verteld dat de zitting van vandaag belangrijk is omdat het de laatste kans is voor de rechtbank om de politieverhoren van de activisten ongeldig te verklaren. De kans dat het gebeurt, is erg klein volgens de advocaat. Maar mocht dat alsnog gebeuren, dan zou de rechtbank indirect bevestigen dat de politieverhoren onder druk van politiegeweld zijn afgenomen om de gewenste verhoren te verkrijgen.
”Belangrijker is dat het Marokkaanse regime hiermee een duidelijk signaal kan afgeven dat zij het dossier van de Riffijnse gevangenen binnen de rechtbank wil oplossen zonder hun families te dwingen om gratie te vragen”, aldus de advocaat.

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.