Interpol vernietigt Marokkaans arrestatiebevel tegen Marokkaans-Nederlandse politieke vluchteling

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een arrestatiebevel tegen de Nederlandse Marokkaan Hassan Bakir ingetrokken.

Bakir is voorzitter van de Chabiba Islamiyya, een in 1972 opgerichte Marokkaanse islamistische oppositiegroepering, schrijft Republiekallochtonie. In 1985 werd hij op achttienjarige leeftijd bij verstek ter dood veroordeeld wegens zijn politieke activiteiten. Na jarenlange ballingschap in Libië vluchtte hij in 2005 naar Nederland, waar hem twee jaar later politiek asiel werd verleend.

Toch werd Hassan Bakir in 2011 gearresteerd in Spanje vanwege een arrestatiebevel uitgevaardigd door Marokko. Bakir heeft toen Spanje verlaten uit angst uitgeleverd te worden aan Marokko. Na zijn vertrek besloot de Spaanse rechtbank echter de zaak te sluiten omdat Marokko geen bewijzen had ingediend tegen Bakir.

De Nederlandse Marokkaan besloot dit jaar een verzoek in te dienen bij Interpol om het arrestatiebevel tegen hem te laten vallen. Na enkele weken kreeg Hassan Bakir antwoord van Interpol met daarin het goede nieuws dat ze het arrestatiebevel vernietigd hebben.
”Deze en soortgelijke beslissingen bevestigen een belangrijk feit, namelijk dat de zogenaamde Marokkaanse justitiële instelling lokaal en internationaal geen geloofwaardigheid heeft”, schrijft Hassan Bakir op de website van zijn politieke beweging.

Voor het Marokkaanse regime is dit de tweede keer in korte tijd dat een gevluchte dissident zijn gelijk haalt. Eerder slaagde Mohamed Hajib er ook in zijn naam te zuiveren na valse aantijgingen door Marokko. Volgens experts is de Duitse activist de bron van het conflict tussen Marokko en Duitsland.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.