Invloed Azaitars op Mohamed 6 zorgt voor onrust in Rabat

Marokko-deskundige Ignacio Cembrero heeft dit weekend een uitgebreid artikel besteed aan de relatie tussen de Azaitars en Mohamed 6 en de onrust die het binnen Rabat veroorzaakt.

Het artikel zegt dat de familie Azaitars controle heeft over Mohamed 6 en dat de drie broers hun familieleden, zoals neven en ooms, in de Allawitische paleizen en koninklijke residenties hebben geïnstalleerd.

Ignacio Cembrero zegt dat de controle van de Azaitars zo ver gaat dat Mohamed 6 dit jaar de zomer niet bij zijn familie doorbracht en dat zijn naaste medewerkers moeite hebben om de staatszaken van de vorst af te handelen.

Mohamed 6 ontving de drie Azaitars, waarvan twee een strafblad hebben in Duitsland voor overvallen, in april 2018 in Rabat. Sindsdien is het snel gegaan. ”Ze werden goede vrienden met wie hij ramadandiners, vakanties en zeildagen in de westelijke Middellandse Zee deelde. Met hen, vooral met Abubakr, heeft hij een soort alternatief gezin gesticht waarmee hij leeft”, schrijft Ignacio Cembrero.

De bijzondere relatie met de Allawitische despoot levert enorme financiële voordelen op voor de Azaitars. In de afgelopen drie jaar hebben ze verschillende bedrijven opgericht in het koninkrijk van hun vriend Mohamed 6. Dit zorgt voor vijanden, met name de ex-vrienden van Mohamed 6 wiens plaats ingenomen werd de Azaitars.

De oude vrienden van Mohamed 6 zijn sinds mei dit jaar een campagne gestart tegen de Azaitars. Ignacio Cembrero zegt dat degenen die benadeeld zijn en wraak willen nemen de personen zijn die meeste invloed hadden in het paleis voordat de Azaitars verschenen. Hij noemt twee namen op: Fouad Ali el Himma, de belangrijkste koninklijke adviseur, en Abdellatif Hammouchi, het hoofd van de veiligheidsdiensten en de inlichtingendiensten met meer gezag dan de minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens de journalist vielen zij Azaitars aan via Hespress en Barlamane met artikels over hun bedrijven en het feit dat ze boven de wet staat. Deze maand gebruikten ze ook een blog van Mediapart waar ze twee artikels publiceerden onder een pseudonaam. Deze artikels zijn inmiddels verwijderd door de redactie van Mediapart, maar ze waren al hergepubliceerd door Hespress en Barlamane.

In het eerste artikel werd geklaagd over de “tirannen die met geweld de macht hebben gegrepen”. “Ze hebben onbeperkte autoriteit verworven en oefenen die absoluut uit”. Het tweede artikel is een compilatie van de bedrijven en vermeende misbruiken en onwettigheden begaan door de drie broers, gepaard met een reeks documenten, waarvan sommige alleen beschikbaar zijn voor de Marokkaanse inlichtingendiensten.

‘De Azaïtars zijn het doelwit van surveillance door de politie en geheime diensten die bezorgd zijn over hun wandaden’, schrijft Cembrero. Hij noemt Omar Azaitar als voorbeeld. Zijn telefoonnummer stond op de lijst van nummers die besmet waren met de spyware Pegasus.

De twee artikels hebben hun vruchten afgeworpen. De Azaitars ontmantelden na de publicatie van de artikels een schoorsteen die ze in de jachthaven van Salé hadden gebouwd. Inwoners van de jachthaven hadden meerdere malen geklaagd erover zonder resultaat.

Het artikel werd afgesloten met: ”In zijn gevecht met de boksbroers heeft de gemarginaliseerde omgeving van Mohamed VI voor het eerst een punt gescoord. De oorlog met het Duits-Marokkaanse trio is nog maar net begonnen.”

Lees ook:

Sluiting luchtruim geldt niet voor Ottman Azaitar

Allawitische prins geïrriteerd door gedrag Abu Zaitar

Mohamed 6 verleent nationaliteit aan Moee, vriend gebroeders Azaitar

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.