Inwoners Al Hoceima moeten hectares grond afstaan aan autoriteiten

Inwoners van de communes Ait Abdellah en Imrabden in de provincie Al Hoceima moeten hectares grond afstaan aan de Marokkaanse autoriteiten voor de bouw van de Ghis-stuwdam, aldus de regeringsgezinde Dalil Rif.

Het Marokkaanse regime gebruikt voor de onteigening van dit grond een wet dat dateert uit het Franse protectoraat.  De nieuwe stuwdam moet in 2022 klaar zijn en zou volgens de autoriteiten helpen met de groeiende vraag naar water in de provincie.

Opvallend is dat de provincie over een andere stuwdam bevat dat is gebouwd op de ruïnes van de hoofdstad van het Riffijnse vorstendom Noukour, de eerste islamitische koninkrijk in het noordwesten van Noord Afrika. Deze stuwdam is in de loop der jaren vol gaan raken met bagger, zonder dat de autoriteiten de moeite nemen om het binnenkomende slib tegen te gaan of de dam te baggeren.

De lokale bevolking en de Riffijnse activisten zeggen dat de stuwdam als doel had om de ruïnes van de historische stad te doen verdwijnen onder water en bagger. Vooral omdat de plek waar de stuwdam werd gerealiseerd niet geschikt is voor de bouw van een stuwdam waardoor het veel geld heeft gekost. De officiële Marokkaanse geschiedenis vertelt dat Marokko begonnen is met de komst van de Arabische Idrisiden dynastie. Het regime besteedt een belangrijk budget aan het promoten van dit verhaal en de Idrisiden-dynastie, terwijl andere koninkrijken gemarginaliseerd en uitgewist worden.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.