Irakese ambassadeur op het matje na Koerdische filmprijs voor W. Sahara

Marokko heeft de Irakese ambassadeur in Rabat, Ziyad Khalid Abd Ali, op het matje geroepen om uitleg te geven over het vertonen van een documentaire over de mensenrechtenschendingen in de Westelijke Sahara.

De documentaire ‘3 gestolen camera’s’, die vertelt over de mensenrechtenschendingen van Marokko in de Westelijke Sahara, werd vertoond tijdens het Slemani International Film Festival (SIFF). Een filmfestival georganiseerd in de stad Slemani/Suleimaniya, in de autonome Koerdische regio in Irak.

De film, een gezamenlijk Zweeds-Saharaans project van Ibtihal Alaloul en Ailla Brahim, won de SIFF-prijs voor beste documentairefilm, aldus Rudaw.

Nadat de Irakese ambassadeur op het matje werd geroepen, belde hij met de organisatoren van het filmfestival en vertelde hen dat de film verboden was en vroeg hen waarom zij het vertoond hebben. De Koerdische Danar Omer, artistiek directeur van SIFF, vertelde de ambassadeur dat hij niet wist dat de film verboden was, maar dat het om een documentaire gaat waarvan de vertoning normaal is.

Hespress meldt dat het niet de eerste keer is dat Marokko druk diplomatieke druk uitoefent tegen de documentaire. Volgens de regeringsgezinde nieuwssite stond de documentaire op de lijst van een filmfestival in Libanon, na protest van Rabat werd de film eraf gehaald.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.