Ismail Elghabzouri al drie dagen in hongerstaking tegen racistische cipiers

De 19-jarige Riffijn Ismail Elghabzouri is al drie dagen in hongerstaking, als protest tegen het racisme van de cipiers en een aantal medegevangenen in de Ras Lma gevangenis in Fes.

ArifNews sprak onlangs met de familie van Ismail, zij gaven aan dat Ismail ”separatist” wordt genoemd en slecht wordt behandeld vanwege het feit dat hij Riffijn is. Ook zijn familie heeft last van de slechte behandeling van de cipiers.

Bij het laatste familiebezoek stond zijn broer om 07:00 ’s ochtends als eerste voor de poort van de gevangenis. De broer werd echter niet als eerste binnengelaten, anderen die veel later dan hem arriveerden om hun dierbaren te bezoeken gingen hem voor. De broer die urenlang moest wachten dacht op een gegeven moment dat zijn broertje iets was overkomen. Na de zoveelste mislukte poging om binnen te komen, sloeg de broer woedend op de poort, waarna hij binnen werd gelaten.

De familie zegt dat zij lastig worden gevallen opdat zij Ismail niet meer kunnen bezoeken, en hem op die manier verder te isoleren en te breken.

”Met de hongerstaking, wil Ismail verplaatsing naar een andere gevangenis eisen, in de hoop dat hij daar een normale behandeling kan krijgen”, zegt zijn buurjongen, die getuige was van zijn ‘ontvoering’ in augustus van 2017. Zijn buurjongen vertelde over de dag dat Ismail werd opgepakt; ”We zaten in onze straat, Ismail en ik samen met een paar jongeren van onze straat. Een Golf 4 stopte voor ons, uit die auto stapten vier agenten in burgerkleding schreeuwend ‘hadak robyo! hadak robyo!’ (Arabisch voor; die blonde! die blonde!)”.

Mohamed zegt dat zij op de vlucht sloegen en dat Ismail door de vier agenten werd achtervolgd. ”Ze sloegen Ismail tegen de grond en gaven hem daarna een paar klappen. Ismail werd vervolgens meegenomen naar de auto” voegt Mohamed aan toe.

Ismail Elghabzouri kreeg in eerste aanleg vijf jaar celstraf, in hoger beroep werd dat vier jaar celstraf. De familie is ten einde raad en vraagt iedereen hun dierbare te steunen in deze moeilijke tijd.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.