Israël gaat wapens produceren in Marokko

Foto uit het archief

In de afgelopen dagen hebben internationale en Marokkaanse media bericht over bereikte akkoorden tussen Rabat en Tel Aviv om wapenfabrieken te openen in Marokko.

Een van de fabrieken waarover een akkoord is bereikt zal Israëlische ‘kamikaze drones’ produceren. Dit zou het resultaat zijn van maandenlange onderhandelingen tussen de Marokkanen en Israel Aerospace Industries (IAI). Het Israëlische staatsbedrijf heeft de dochteronderneming BlueBird Aero Systems die gespecialiseerd is in de productie van deze drones.

Volgens de Engelstalige spreekbuis van Rabat, MWN, stelt de overeenkomst ”de Israëliërs in staat om drones in Marokko in grote hoeveelheden en tegen een veel lagere prijs te produceren, wat hun positie op de exportmarkten verder zal versterken.”

EuroWeeklyNews meldt dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, een bezoek van een Israëlische delegatie aan Rabat heeft aangekondigd. ‘Tijdens dit officieel bezoek van de Israëlische militaire en economische functionarissen zullen verschillende wapenfabrieken worden opgericht’, voegt de nieuwssite toe.

In april dit jaar werd een leider van de Westelijke Sahara, die Rabat deels bezet, gedood tijdens een militaire operatie waarbij een door Israël gemaakte drone werd ingezet, meldt Larazon.

De spreekbuis van het Marokkaanse regime, Hespress, schreef vandaag dat ”de samenwerking tussen Marokko en Israël op het gebied van de productie van wapens angst wekt bij Spanje”.

Sympathisanten van de Palestijnse zaak zijn bang dat een deel van de Israëlische wapens die in het Allawitisch koninkrijk zal worden geproduceerd gebruikt zal worden tegen de Palestijnen. Voor velen is het stuitend en ironisch dat Israël wapens gaat produceren in het koninkrijk van Mohamed 6, de voorzitter van ‘Al-Quds Comité’.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.