Israël herdenkt 91e geboortedag Hassan II

De Arabischtalige Facebookpagina van het Israëlisch ministerie voor Buitenlandse Zaken stond vandaag stil bij de 91e geboortedag van de Allawiet Hassan II.

De Israëlische pagina schreef dat de staat Israël de naam van Hassan II op verschillende manieren heeft vereeuwigd. De pagina ging verder en benoemde de manieren waarmee Israël dat deed, gepaard met foto’s als bewijs.

Volgens de pagina van het Israëlische ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft Israël een hoofdstraat in de stad Kiryat Ekron vernoemd naar Hassan II. De pagina gaat verder en zegt dat er een monument werd opgericht voor hem in de stad Petach Tikwa, evenals de aanleg van een herdenkingstuin voor hem in Ashdod. In de stad Kirjat Gat werd een loopbrug naar de Allawiet Hassan II vernoemd.

‘Het is geen wonder dat Israël na de dood van de Marokkaanse vorst een postzegel met zijn afbeelding uitgaf en in het Arabisch op de frankering schreef: ‘Zijne Majesteit Koning Hassan II van Marokko’. Nadat de postzegel was uitgegeven, reisden de Israëlische minister van Informatie en een aantal Israëlische functionarissen naar Marokko en overhandigden de postzegel tijdens een officiële ceremonie aan zijn zoon, koning Mohamed VI. De directeur-generaal van de Israëlische postautoriteit zei destijds dat de uitgifte van de postzegel een eerbetoon was aan de nagedachtenis van een van de vooraanstaande leiders in onze regio die hard heeft gewerkt om de vrede in het Midden-Oosten te bevorderen’, aldus de pagina van het Israëlische ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Onder de post is een hevig discussie ontstaan tussen Riffijnen die Hassan II met Hitler vergelijken en Marokkaanse fascisten die de misdaden van Hassan II tegen de Riffijnen verheerlijken en zijn banden met Israël verdedigen.

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.