Israël: Marokko neemt Joodse erfgoed en cultuur op in onderwijs

Foto uit het archief

De Israëlische media melden dat het Marokkaanse ministerie van Onderwijs van plan is het curriculum te wijzigen zodat het ook Joods erfgoed en geschiedenis omvat.

De Arabischtalige Facebookpagina van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken schreef: “Onderwijs van kinds af aan is als graveren op steen. In een precedent, het eerste in de Arabische wereld, zullen de Joodse geschiedenis en het erfgoed van de Joden deel gaan uitmaken van de leerplannen in Marokko, die op scholen zullen worden onderwezen.”

De Israëlische krant Israel Hayom schreef ook: “Een baanbrekende verandering. Op zondag kondigde Marokko aan dat zijn scholen binnenkort beginnen met het onderwijzen van Joodse geschiedenis en cultuur als onderdeel van het officiële curriculum, het eerste in zijn soort in de regio en in het Noord-Afrikaanse land, waar de islam de staatsgodsdienst is.”

De krant voegde eraan toe: “Dit komt na het besluit van Mohamed VI om de betrekkingen met de Joodse staat te normaliseren in een ander historisch vredesakkoord, tot stand gekomen door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump.”
De beslissing over het curriculum werd volgens de Israëlische media in het geheim genomen, voor de bekendmaking van de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël.

Deze stap werd verwelkomd door verschillende Joodse organisaties, meldt het regimegezinde Hespress.

Het Marokkaanse ministerie van Onderwijs ontkent dat de aanpassing van schoolcurricula te maken heeft met de deal tussen Mohamed VI en Israël. Volgens Fouad Shafiqi, directeur van schoolprogramma’s bij het ministerie, heeft het te maken met de grondwet van 2011. Volgens deze grondwet heeft de Marokkaanse identiteit verschillende zijstromingen. ‘Of het nou de Amazigh, Hassaniya of Hebreeuws is’, voegt hij aan toe.

Fouad Shafiqi zei tegen Hespress dat de vraag die nu gesteld moet worden of de lessen mogen spreken over de staat Israël, en niet over het jodendom dat een van de culturele zijstromingen van Marokko is.

Hespress zegt dat de leerlingen in het zesde leerjaar van het voortgezet onderwijs al les krijgen over het Hebreeuws component.  In het boek van het vak Maatschappij staat er in een les met de titel ‘Marokko onder de Allawieten’ dat het Hebreeuws component volgens de grondwet een zijstroming vormt van de nationaliteit identiteit. In het boek wordt ook kennis gemaakt met ‘het Huis van het Collectief Geheugen’ dat ingehuldigd werd in januari dit jaar door Mohamed VI. In het boek staat dat dit Huis van Collectief Geheugen een historisch, cultureel en spiritueel ruimte is om het Marokkaans-Joodse collectief geheugen te bewaren en te bevorderen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.