Israël sluit Marokko uit van lijst met landen die spyware mogen kopen

Israël heeft de lijst met landen die zijn cybertechnologieën mogen kopen aangepast na bezorgdheid over mogelijk misbruik in het buitenland van een spyware die verkocht is door het Israëlische bedrijf NSO Group, meldde de Israëlische financiële krant Calcalist donderdag.

De krant zei dat Marokko, Saoedi-Arabië, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten tot de landen behoren die nu worden uitgesloten van het importeren van Israëlische cybertechnologie.

Het Israëlische ministerie van Defensie zei, in reactie op het rapport, dat het passende stappen onderneemt wanneer de voorwaarden van de exportvergunningen worden geschonden. Het ministerie zei echter niet of de licenties daadwerkelijk zijn ingetrokken van de landen die de voorwaarden overtraden, schrijft Reuters.

Israël staat sinds juli onder druk om de export van spyware te beteugelen. De druk kwam nadat een groep internationale nieuwsorganisaties meldde dat NSO’s spyware Pegasus was gebruikt om telefoons van journalisten, overheidsfunctionarissen en mensenrechtenactivisten in verschillende landen te bespioneren.

Marokko, VAE, Saoedi-Arabië en Mexico werden genoemd in het Pegasus-schandaal.

Eerder deze maand plaatsten Amerikaanse functionarissen NSO op een zwarte lijst voor het verkopen van spyware aan regeringen die er misbruik van maakten.

NSO heeft ook te maken gehad met rechtszaken en kritiek van grote technologiebedrijven die het bedrijf ervan beschuldigen hun klanten bloot te stellen aan hacking. Ook iPhone-producent Apple Inc heeft deze week NSO aangeklaagd.

Lees ook:

Belgische mensenrechtenactivist bespioneerd door Marokko met Pegasus

Lange arm Rabat belemmert debat over Pegasus-affaire in Frankrijk

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.