Israëliërs bedanken Mohamed VI voor repatriëring!

Israëliërs bedanken Mohamed VI nadat ze naar huis mochten

Een groep van 26 Israëliërs, die wekenlang gestrand was in Marokko, is vanochtend geland in Israël. Onder de passagiers bevonden zich Israëlische jongeren die op reis waren, een Israëlische bedoeïen-Arabier uit Oost-Jeruzalem en Israëlische en Joodse zakenlieden met een dubbele Israëlisch-Marokkaanse nationaliteit.

De groep vertrok gisteren vanuit Marokko naar Parijs op een vlucht met Air France. Eenmaal in de Franse hoofdstad stapten de Israëliërs aan boord van het vliegtuig van Adelsons dat gecharterd werd door de Israëlische zakenman en politicus Nir Barkat.

De repatriëring eiste volgens Israëlische media intense inspanningen van het kabinet en gebruik maken van verschillende diplomatieke kanalen door de premier om de missie te vergemakkelijken.

Aangekomen in Israël bekritiseerden de gestrande Israëliërs de manier waarop het ministerie van Buitenlandse Zaken met hun situatie omging. De minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz zou niet genoeg hebben gedaan om ze te repatriëren. Een tweet van de minister over zijn inspanningen om ze terug te halen zou zelfs hun verblijf in Marokko hebben verlengd.

De piloot die de Israëliërs naar huis vloog zei dat er meerdere pogingen waren om de gestrande Israëliërs thuis te halen. “We probeerden eerst door Casablanca te gaan en toen lukte het niet en daarna probeerden we via Rabat te gaan, maar dat is ook niet gelukt. Ik denk dat het voornamelijk te wijten is aan het feit dat Israël en Marokko (officieel) geen diplomatieke betrekkingen hebben, wat betekent dat zelfs als we door Casablanca hadden kunnen gaan, we een tussenlanding op Rhodos hadden moeten maken voordat we naar Israël kwamen”, aldus Joel Grundy, de piloot van het Boeing 767-vliegtuig dat werd gebruikt, aan Israel HaYom.

Op een van de foto’s is te zien dat de 26 Israëliërs, na hun aankomst in Israël, een spandoek hesen waarin zij de Allawiet Mohamed VI bedanken in het Arabisch en Hebreeuws.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.