Israëlische minister ontkracht Marokkaanse leugens over Pegasus

In een interview met de Franse krant Le Monde kreeg de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, gerichte vragen over het gebruik van Pegasus door Marokko.

In tegenstelling tot Rabat, die blijft ontkennen dat het de Israëlische spyware bezit, heeft Yair Lapid niet gezegd dat het Allawitisch Koninkrijk de spyware niet heeft.

Op de vraag ‘heeft de Marokkaanse inlichtingendienst de telefoon van president Emmanuel Macron gehackt met Pegasus, de Israëlische spyware?’ antwoorde Yair Lapid het volgende: “President Macron is een inspirerende leider, een echte vriend van Israël, maar ook een persoonlijke vriend van mij. Hij is een van de meest toegewijde en standvastige Europese leiders inzake antisemitisme. We zouden hem nooit iets aandoen. NSO is een privébedrijf, maar we hebben ons best gedaan om erachter te komen wat er is gebeurd, en voor zover we weten, luisterde niemand naar de telefoon van de president. Dit is in overeenstemming met de [exportvergunning afgegeven door de staat Israël aan de NSO]: het programma kan alleen worden gebruikt om terroristische organisaties en zware misdrijven te bestrijden, en we hopen dat deze voorwaarden zijn nageleefd.”

De Israëlische minister kreeg een vervolgvraag van Le Monde dat de Franse inlichtingendiensten sporen hebben gedetecteerd van kwaadaardige acties van Pegasus op telefoons van Franse functionarissen.

In plaats van te ontkennen dat het Allawitisch koninkrijk het spyware heeft, antwoordde Yair Lapid: “Dat is dus een misdaad. Als iemand dit cyberwapen heeft misbruikt of heeft gelogen, moet hij of zij door justitie worden gestraft.”

Le Monde vroeg Yair Lapid ook of Israël de Pegasus vergunning heeft ingetrokken van het Allawitisch Koninkrijk. Daarop antwoordde de Israëlische minister: “Deze licentie is zeer strikt. We hebben al het materiaal dat we hadden ter beschikking gesteld aan de Franse autoriteiten. En we hebben ervoor gezorgd dat iedereen het verschil begrijpt tussen een privébedrijf en een overheidsbedrijf. Dit is geen zaak van regering tot regering.

Arabischtalige Marokkaanse media hebben dit bericht genegeerd. Franstalige spreekbuizen van Rabat schreven daarentegen dat ”Israël formeel de betrokkenheid van Marokko ontkent”.

Lees ook:

Belgische mensenrechtenactivist bespioneerd door Marokko met Pegasus

Marokko klaagt Franse media aan voor laster

Lange arm Rabat belemmert debat over Pegasus-affaire in Frankrijk

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.