Israëlische Onafhankelijkheidsdag gevierd in Marokko

Foto uit het archief

Marokkaanse joden en de World Zionist Organization (WZO) hebben samen de Israëlische Onafhankelijkheidsdag gevierd in de stad Marrakesh.

”Israëlische Onafhankelijkheidsdag werd al tientallen jaren niet meer publiekelijk gevierd in Marokko. Maar dit jaar, na de Abraham Akkoorden, vierde de Joodse gemeenschap in Marrakesh het met een barbecue, Israëlische vlaggen in de synagoge en het traditionele Onafhankelijkheidsdaggebed”, schreef The Jerusalem Post.

De deelnemers vierden ook de totstandkoming van betrekkingen tussen Israël en het Allawitisch Koninkrijk.

De aanwezigen zongen liederen in het Hebreeuws, bliezen op de sjofar en dansten. In de synagoge zongen meer dan 100 deelnemers het volkslied van Israël.

De viering werd gefinancierd door de World Zionist Organization. Neria Meir, hoofd van de afdeling zionistische activiteiten van de WZO in de diaspora, sprak tijdens het evenement via zoom.

“De staat Israël is een voortdurend wonder”, vertelde hij aan The Jerusalem Post. “Het feit dat we de onafhankelijkheid van Israël in Marokko kunnen vieren, bewijst dat het wonder van de herrijzing elk jaar nieuwe wegen vindt.”

“De gemeenschap van Marrakesh heeft door de geschiedenis heen bijgedragen aan Joodse spirituele en culturele schatten, en we zijn trots op onze samenwerking met hen en met elke zionistische gemeenschap die de staat Israël steunt”, zei Meir.

Naast de financiering stuurde de zionistische organisatie ook ”Onafhankelijkheidsdag-kits” naar de Joodse gemeenschappen in het buitenland waaronder Marokko. De pakketten bestaan uit onder meer Israëlische vlaggen en een boekje met Israëlische liedjes.

Lees ook:

Marokko verbiedt bijeenkomst over Palestina en arresteert studenten

Marokko verbiedt de Riffijnse vlag en laat de Israëlische vlag toe

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.