Japan doneert bijna half miljoen dollar aan Marokko

De Japanse ambassade in Rabat heeft een bedrag van 446.040 dollar gedoneerd aan Marokko om een programma te financieren dat ”geweld bij jonge gedetineerden tegen gaat en hun reclassering stimuleert”. Het programma is een samenwerking tussen het Marokkaanse regime en de Verenigde Naties.

Het is de tweede donatie van Japan voor dit programma. In 2016 doneerde de Japanse regering 864.000 dollar om de omstandigheden in de Marokkaanse gevangenissen te verbeteren, aldus Hespress.

Een rapport van het Marokkaans Observatorium van Gevangenissen gisteren laat echter zien dat de situatie van de gevangenissen en de gevangenen verslechtert. Het aantal gedetineerden bedroeg tot december 2018 83.757, een stijging van 655 ten opzichte van een jaar daarvoor. In 2012 was het aantal gedetineerden nog 70.758.

Het rapport meldt dat alle 76 gevangenissen in het land aan overbevolking lijden en dat de meeste instellingen meer dan het dubbele aantal gedetineerden huisvesten dan hun capaciteit, aldus verschillende media waaronder Hespress.

Van de 83.757 gedetineerden zijn 1.907 vrouwen en 1.224 kinderen. Het aantal buitenlandse gedetineerden is 1.015: 610 uit Afrika, 232 uit Europa, 67 uit Amerika en 50 uit Azië.

In 2018 werden 1.573 gevallen van hongerstakingen binnen de Marokkaanse gevangenissen genoteerd, aldus Lakome.

Het rapport spreekt niet over het aantal politieke gevangenen, met name de Riffijnse activisten die opgepakt, verkracht en gemarteld werden na vreedzame demonstraties tegen het Marokkaanse beleid in hun gebied.

Het regime in Rabat is gestart met de bouw van verschillende nieuwe gevangenissen. In de provincie Al Hoceima, die sinds 1959 een militair gebied is, zal een grote gevangenis komen op de grond die eigendom was van Abdelkrim Elkhattabi (Moulay Mohend), de oprichter van Arif republiek .

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.