Jongeman wordt vervolgd voor een video over het lijden van de armen

De jongeman Khalid El Ouariachi werd afgelopen woensdag gesommeerd door de lokale autoriteiten in Marrakech, waarna hij overhandigd werd aan de politie.

Khalid El Ouariachi werd verhoord tot middernacht waarna hij naar huis mocht. Hij zal volgende week voor de officier van de koning in de rechtbank van eerste aanleg in Marrakech verschijnen.

De man wordt vervolgd voor het filmen van een video waarin het lijden  van arme burgers wordt gedocumenteerd. De video gaat over de armen in de oude stad die in moeilijke omstandigheden leven als gevolg van de lockdown. Deze burgers werkten voor de coronacrisis in de ambachtelijke sector, sinds de lockdown werden zij werkloos.

De lokale afdeling van de ‘Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten’ (AMDH) zei in een verklaring dat de jongeman niks strafbaars heeft gemaakt. AMDH zegt dat dat de video ‘een toegestane daad is die niet strafbaar is gesteld door de wet’. De vereniging voegt eraan toe dat het doel van El Ouariachi humanitair was omdat hij aandacht wilde vragen voor de situatie van burgers die hulp nodig hebben.

AMDH zegt dat de video geen belediging, aansporing tot haat of geweld, of andere zaken bevat waarvoor hij vervolgd moet worden. De vereniging roept de autoriteiten daarom om de vervolging van Khalid El Ouariachi te laten vallen.

Lees ook:

Marokko arresteert filmer geweld repressietroepen tegen burger

Ambtenaar slaat bejaarde man die om voedsel vroeg