Jongeren in Zagora protesteren tegen mijnbedrijf koninklijke holding

Tientallen jongeren kwamen gisteren bijeen in de provincie Zagora om te protesteren tegen een kobaltmijn en eisten wat zij beschouwden als hun ‘recht op werk’, nadat het bedrijf dat hun land exploiteert hen heeft ontslagen.

Al-Hussein Ait Haddou, een burgeractivist in de regio, zei dat het protest van de 40 jongeren een reactie is op het bedrijf die ze heeft ontslagen.

De betogers vragen een dochterbedrijf van Manajem om lokale arbeiders aan te nemen in plaats van mensen van buiten de regio te halen. Manajem wordt gecontroleerd door Al Mada en de grootste aandeelhouder van deze investeringsfonds is SIGER, een holding die toebehoort aan de Marokkaanse koninklijke familie.

Ait Haddou zegt dat het het dochterbedrijf van Manajem een afspraak had met de commune Ait Simkan om minstens 5 lokalen in dienst te nemen, evenals het ontwikkelen van de regio, in ruil voor de exploitatie van het land van de dorpelingen.

De activist zegt dat het bedrijf al jaren hun grondstoffen exploiteert zonder zich aan de afspraak te houden. Ait Haddou vraagt ook het bedrijf bekend te maken welke grondstoffen het allemaal uit de mijn wint.

De betogers zeggen dat de twee mijnen in hun gebied de enige kans is op werkgelegenheid voor de lokale bevolking vanwege het gebrek aan projecten en investeringen in de regio.

Marokkaanse repressietroepen werden naar de mijn gehaald om het ‘koninklijk bedrijf te beschermen’ tegen de betogers die foto’s van Mohamed 6 en vlaggen van Hubert Lyautey droegen.

Dit is niet het eerste protest tegen het mijnbedrijf Manajem. De bekendste is de jarenlange sit-in in Imider.

Provincie Zagora

Provincie Tinghir

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.