Journalist El Mahdaoui moet 1.200 euro betalen om vonnis te krijgen

Advocaten en vrienden van de Marokkaanse journalist en activist Hamid El Mahdaoui waren verbaasd toen ze het vonnis gingen ophalen. De advocaten werden gevraagd een bedrag van 13.000 dirham (zo’n 1.200 euro) te betalen om de oplage van 2.270 pagina’s te krijgen. Op elke pagina staat een stempel ter waarde van 5 dirham. El Mahdaoui moet draaien voor de kosten van die stempels, evenals de kosten van het bedrukken van het vonnis.

Mohamed Elhini, lid van het verdedigingsteam en vriend van journalist Hamid El Mahdaoui, zegt dat zo’n vonnis normaal niet meer dan uit 50 pagina’s moet bestaan. Elhini spreekt uit ervaring, omdat hij de functie rechter bekleedde voordat hij ontslagen werd nadat hij de corruptie in de rechtbanken aan de kaak stelde.

Hamid El Mahdaoui, oprichter van de nieuwssite Badil.info die inmiddels offline is gegaan, werd op 20 juli 2017 gearresteerd in Al Hoceima. Slechts een paar uur voor het begin van de massa demonstratie(s) waarbij de betoger Imad El Attabi doodgeschoten werd door Marokkaanse troepen.

Hamid El Mahdaoui zit sindsdien vast in de Oukkacha-gevangenis in Casablanca. Een van de aantijgingen tegen hem is dat hij gebeld werd door iemand uit Nederland en met hem plande om wapens en een Russische tank naar Marokko te smokkelen. De kritische journalist heeft in eerste beroep drie jaar celstraf gekregen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.