Journalist Hamid El Mahdaoui herwint zijn vrijheid

De Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui is vanochtend vrijgekomen nadat hij zijn gevangenisstraf van drie jaar heeft uitgezeten. De journalist werd op 20 juli 2017 opgepakt in Al Hoceima voordat de grote protest van de Riffijnse volksbeweging begon.

De kritische journalist Hamid El Mahdaoui is op 20 juli 2017 opgepakt in Al Hoceima, vlak voor de start van de demonstratie waarbij Imad El Attabi doodgeschoten werd door Marokkaanse repressietroepen.

Op 28 juni 2018 werd de journalist veroordeeld tot 3 jaar celstraf, volgens de rechtbank in Casablanca heeft Hamid El Mahdaoui ‘een dreiging voor de interne staatsveiligheid’ niet gemeld aan de autoriteiten. De journalist werd gebeld vanuit Nederland en werd verteld dat er ‘Russische tanks zijn gekocht die gesmokkeld zullen worden naar Arif‘.

In oktober 2018 werd Hamid El Mahdaoui door RSF genomineerd voor de Press Freedom Awards. De journalist werd benaderd door het regime om zich te keren tegen de Riffijnse activisten in ruil voor vrijspraak, Hamid heeft de deal echter geweigerd.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.