Journalist spreekt over het bespioneren van Riffijnen in Europa door Marokko

De journalist Ali Lmrabet heeft deze week de laatste video gepubliceerd over Pegasus en de rol van de Marokkaanse inlichtingendiensten in spionageactiviteiten binnen en buiten Marokko.

In de video vertelt de in Spanje wonende journalist over hoe de Marokkaanse inlichtingendiensten hem in de gaten houden en bespioneren. Een van de voorbeelden die hij noemde dateert uit februari 2020. Ali Lmrabet werd toen uitgenodigd door de burgemeester van Cadiz die de ouders van Nasser Zefzafi en Riffijnse activisten uit Spanje ontving.

Bij aankomst van de Riffijnse delegatie in het gemeentehuis troffen zij daar een onbekend persoon die hen begon te filmen.

Ali Lmrabet vertelt dat de man zich verdacht gedroeg. Hij probeerde de ontmoeting tussen de burgmeester en de Riffijnen stiekem te filmen.

De journalist vroeg daarop de man zich voor te stellen, maar ontweek de vragen.

Uit zijn identiteitskaart en gegevens die hij met de gemeente had gedeeld, bleek dat de Marokkaan 300 km had afgelegd om naar Cadiz te komen. De Marokkaan loog tegen de beveiliging van de gemeente door zich te presenteren als lid van de Riffijnse delegatie.

Ali Lmrabet zegt dat de man niks te maken heeft met de Riffijnse volksbeweging, de ouders van Zefzafi niet kent, niet uit Arif komt en niks te maken heeft journalistiek werk.

De Riffijnse journalist besprak het incident met de gemeente van Cadiz. Zij adviseerden hem de Marokkaan aan te klagen.

Ali Lmrabet zegt verder in de video dat de inlichtingendiensten van Spanje en andere Europese landen samenwerken met de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Als voorbeeld noemt hij een geval uit 2017 toen de Marokkaanse inlichtingsdiensten hun Spaanse collega’s verzochten een lijst van Riffijnse activisten in Spanje en Spaanse politici en organisaties, die solidair zijn met de Riffijnse zaak, op te stellen en te delen.

De journalist verklaart dat ondanks de verleende diensten van de Spaanse inlichtingendiensten Marokko politici in Madrid bespioneerd heeft met Pegasus.

Deze spionagepraktijken waar Ali Lmrabet over sprak beperken zich niet tot Spanje. Marokko bespioneert ook de Riffijnse activisten in Nederland en België. Arif News constateerde zelf soortgelijke praktijken tegen Riffijnse activisten uit Nederland en België in de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg.

Journalist Ali Lmrabet werd in 2003 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het ‘beledigen van de koning en aantasten van de monarchie en de territoriale integriteit van Marokko’.

Hij kreeg uiteindelijk een gratie na een lange hongerstaking die hem internationale solidariteit vergaarde.

In 2005 bestrafte een Marokkaanse rechtbank de journalist opnieuw. De rechter verbood Ali tien jaar lang te schrijven of zijn beroep als journalist uit te oefenen.

Ali Lmrabet besloot daarom te migreren naar Spanje, waar hij zijn beroep als journalist hervatte.

De journalist ontving verschillende onderscheidingen. Zijn naam staat op de lijst van Reporters Without Borders van de ‘100 informatiehelden’. In 2019 won Ali Lmrabet de Veu Lliure-prijs die elk jaar door de PEN Catalaan wordt uitgereikt voor “zijn felle verdediging van de vrijheid van meningsuiting in Marokko”.

Ali Lmrabet is een doelwit van de Marokkaanse inlichtingendiensten. Het is daarom geen verrassing dat de telefoon van Lmrabet gehackt werd met spionagesoftware Pegasus.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.