Kabinet verwerpt spionagebeschuldiging door Marokko

Journalist Omar Radi

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Marokko om opheldering gevraagd over de beschuldiging dat de Marokkaanse journalist en activist Omar Radi voor Nederland zou hebben gespioneerd.

“Het kabinet verwerpt de beschuldigingen met betrekking tot spionage en deze boodschap is direct hoog ambtelijk overgebracht aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag”, schrijft demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) vandaag aan de Tweede Kamer.

In de brief staat ook dat de Marokkaanse autoriteiten aangegeven hebben veel belang te hechten aan goede betrekkingen met Nederland. Zij gaven ook aan dat zij niet beschikten over het vonnis en zich ”niet mengen in de rechtsgang”.

De kritische journalist Omar Radi werd in juli dit jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter is Radi schuldig bevonden aan verkrachting en het ontvangen van geld van een buitenlandse spion om de veiligheid van het Allawitische koninkrijk te belemmeren.

Arnaud Simons, volgens Marokko de Nederlandse spion die geld gaf aan Radi, kwam met een uitgebreide verklaring waarin hij de beschuldigingen tegensprak.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.