Kamervragen over Pegasus en Marokko

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Buitenlandse Zaken acht vragen gesteld over het Pegasus-hack-schandaal en de Marokkaanse betrokkenheid bij dat schandaal. Ook in Nederland gaan allang stemmen op zowel in de politiek als bij ngo’s om spionage software aan banden te leggen. Amnesty heeft vaker gewaarschuwd voor misbruik ervan door foute regimes. Met Pegasus het schandaal is het debat over software surveillance actueler dan ooit.

De eerste vier vragen gingen over of Nederland betrokken is bij de zaak. ‘Zijn er Nederlanders gehackt door de Pegasus-software en gebruikt Nederland die software’ waren de kern van vraag twee en drie.

De vragen 5,6 en 7 gingen over de Marokkaanse betrokkenheid bij het Pegasus-schandaal. Vraag zeven vraagt de ministers om herziening van de buitenlandse politiek ten opzichte van Marokko. Het tweede deel van dezelfde vraag ging over of Marokko een veilig land is waar uitgeprocedeerde asielzoekers teruggestuurd kunnen worden.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.