Kankerpatiënten in Marokko lijden door gebrek aan medicijnen in apotheken

Foto uit het archief

Verschillende verenigingen in de regio Marrakesh-Safi hekelen het gebrek van medicijnen tegen kanker waardoor patiënten noodgedwongen hun behandeling hebben gestopt.

Volgens de Marokkaanse media, waaronder Rue20, zijn de medicijnen Exemestane, Anastrozole en Tamoxifene 20mg al vijf maanden niet meer te verkrijgen.

Parlementariër Malika Akhachkhouch heeft een schriftelijke vraag ingediend over het gebrek aan de kankermedicijnen in Marrakesh.

De spreekbuis van het regime, Hespress, bevestigt dat het gebrek aan medicijnen tegen kanker zich niet beperkt tot de regio Marrakesh-Safi. Patiënten klagen over de afwezigheid van medicijnen tegen kanker die worden in sommige openbare ziekenhuizen in het land, inclusief het ‘National Institute of Oncology Sidi Mohamed Ben Abdallah’ in Rabat, het grootste ziekenhuis voor kankerbehandeling in het koninkrijk.

De patiënten klagen dat ze al 15 dagen geen medicatie kunnen krijgen waardoor hun behandeling niet kunnen voortzetten, met alle gevolgen van dien.

De Makhzen, in de vorm van het ”Nationaal Laboratorium voor Medicijnencontrole’, aangesloten bij het Ministerie van Volksgezondheid, heeft -zoals altijd- het gebrek aan de medicijnen ontkent.

De Makhzen ontkent zelfs het bestaan van een tekort en zegt dat het ‘Nationaal Laboratorium’ de ‘beschikbaarheid van alle producten in het hele land controleert en ervoor zorgt dat er voldoende nationale voorraad is voor drie maanden’. Eraan toevoegende dat het laboratorium geen bericht kreeg over een tekort aan kankermedicijnen.

Volgens Hespress zijn de medicijnen niet te koop in alle apotheken omdat ze duur zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Makhzen het tekort of gebrek aan medicijnen ontkent. Vorige maand ontkende de Makhzen het tekort aan medicijnen tegen griep en medicijnen die gebruikt worden door corona patiënten. De Confederatie van Marokkaanse Apothekerssyndicaten kwam toen met een verklaring naar buiten waarin het de tekort bevestigt.

Lees ook:

Apothekers weerspreken het ministerie en benadrukken gebrek aan medicijnen

Tekort aan kankermedicijnen in de apotheken van Nador

Kankerpatiënt kan geen medicijnen vinden in Al Hoceima (de patiënt is inmiddels overleden)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.