Kati Piri stelt Kamervragen over Marokkaans geweld tegen migranten

PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, over het geweld tegen de sub-sahraanse migranten in de omgeving van Melilla.

Afgelopen vrijdag kwamen minstens 27 migranten om het leven aan de grens met Melilla. Video’s laten zien hoe Marokkaanse agenten de migranten mishandelen.

De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH waarschuwt dat het Marokkaanse regime de lichamen van de slachtoffers snel wil begraven om de zaak in de doofpot te stoppen.

De Afrikaanse Unie riep op tot een onmiddellijk onderzoek naar de zaak. Een Soedanese migrant zei in een video dat de Marokkaanse autoriteiten de migranten overhaalden Melilla te bestormen.

De Kamervragen van Kati Piri waren als volgt:

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Moroccan authorities accused of trying to cover up Melilla deaths’? 1)
  2. Wat is uw reactie op deze vreselijke gebeurtenissen waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen?
  3. Hoeveel mensen zijn er volgens uw informatie precies omgekomen bij hun poging Melilla te bereiken?
  4. Bent u het eens dat de bewering van de ‘Moroccan human rights association’ dat lichamen door de Marokkaanse autoriteiten worden begraven zonder dat deze geïdentificeerd of onderzocht zijn, onderzoekt mocht worden? Kunt u uw antwoord toelichten?
  5. Bent u bereid om zich achter het verzoek van Moussa Faki Mahamat, hoofd van de Afrikaanse Unie, te scharen voor een onafhankelijk onderzoek? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe vindt u dat dit onderzoek eruit moet zien?
  6. Bent u bereid om met uw Marokkaanse collega in contact te treden om het excessieve geweld te veroordelen en aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
  7. Kunt u duidelijkheid verstrekken over de rol van de Spaanse autoriteiten of het Europese agentschap Frontex bij de vreselijke gebeurtenissen?
  8. Welke voorwaarden worden er gesteld aan EU-fondsen aan Marokko voor projecten op het gebied van migratie? Kunt uitsluiten of het buitensporige optreden van de Marokkaanse autoriteiten direct of indirect daarmee gefinancierd is?
  9. Bent u op de hoogte van de structurele mishandelingen van mensen door de Marokkaanse autoriteiten in vluchtelingenkampen in de omgeving van Melilla? 2) Bent u bereid dit ook aan te kaarten bij uw Marokkaanse collega?

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.