Kati Piri vraagt EU Marokko ter verantwoording te roepen vanwege gebrek aan persvrijheid

Kati Piri vraagt EU Marokko ter verantwoording te roepen vanwege gebrek aan persvrijheid

De Europarlementariër Kati Piri heeft tijdens het plenaire debat van het Europees Parlement vandaag aandacht gevraagd voor de situatie van de persvrijheid in Marokko.

Kati Piri, , die lid is van de vriendengroep ‘Friends of the Rif’, zei dat Marokko jarenlang elke mogelijkheid heeft aangegrepen om eerlijke verslaggeving over de legitieme eisen van de volksbeweging in de gemarginaliseerde Rif te ondermijnen.

De Europarlementariër zei dat Marokko werkelijk iedere journalist vervolgt die moedig genoeg is om zich uit te spreken over de Riffijnse volksbeweging. Kati herinnerde het Europarlement ook aan de activist en Sakharovprijsfinalist Nasser Zefzafi die een gevangenisstraf van 20 jaar uitzit.

Kati Piri zei dat Marokko de coronacrisis gebruikt om de vrijheid van meningsuiting hard aan te pakken onder het mom van ‘nationale veiligheid’.

De politica sloot af met de oproep aan de EU om landen waar de persvrijheid onder druk staat ter verantwoording te roepen, ook Marokko.

Noureddine Adherbal, lid van Freedom & Human Rights Organization (FHRO), heeft verheugd gereageerd op de vraag van Kati Piri en zei het volgende erover: ‘Uiteraard ben ik enorm blij met elke daad waarbij Marokko ter verantwoording wordt geroepen om eens en voor altijd mensenrechten te respecteren. De situatie waarbij Marokko getekende verdragen met de voeten treedt moet stoppen en daarvoor is een parlementaire vriendengroep een uitstekend instrument om de zorgen van een bepaald volk op de politieke agenda te plaatsen. Persvrijheid, vrije meningsuiting en het recht op vreedzaam demonstreren zijn geen loze woorden maar dienen gerespecteerd te worden, zo niet zal het regime in Marokko aan de schandpaal genageld worden en internationaal te kijk gezet.

Europarlementariër Kati Piri heeft dit nog eens klaar en duidelijk gemaakt. Als een van de dragende krachten achter de vriendengroep “Vrienden van de Rif” is ze er dan ook heilig van overtuigd van de marginalisatie van de Rif en en Riffijnen. Een situatie waarvan ze vindt dat deze onrechtvaardig is en waaraan een einde aan gemaakt moet worden. Deze vraag gesteld tijdens een plenaire zitting van het Europees parlement komt na de vergadering afgelopen vrijdag waarbij de leden van FHRO en verschillende parlementsleden de aangehaalde onderwerpen besproken hadden’.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.