Krant Assabah: 99% Marokkanen zijn Imazighen

De Marokkaanse krant Assabah publiceerde vandaag een artikel waarin staat dat de DNA van de Marokkanen overwegend Amazigh is. Volgens Assabah kan die percentage Amazigh DNA uitlopen tot 99.9 procent, terwijl de Arabische DNA minder is dan 0.01 procent.

De krant baseert zich op gegevens van het Genographic Project, dat 15 jaar geleden werd gestart door National Geographic Society.
Assabah meldt ook dat de Tunesiërs overwegend Amazigh zijn. Volgens de krant is 88% van de Tunesiërs Amazigh en slechts 4 procent Arabier. Het grote percentage Amazigh DNA in Tunesië was enkele jaren geleden groot nieuws in de Arabische media (zie video onderaan).

Waarom Assabah vandaag pas bericht over de bevindingen van het Genographic Project is niet duidelijk, sommigen linken het met de plannen van het Algerijnse regime om de Amazigh identiteit van het land gedeeltelijk te erkennen.

Voor het begin van het Genographic Project in 2005 werd gepromoot dat de verarabiseerde Imazighen in Noord-Afrika afstammelingen zijn van de Arabieren. Er werden ook stambomen gefabriceerd om de roots te herleiden naar het Midden-Oosten, vaak naar de profeet Mohamed zelf. In Marokko droegen deze figuren, die chorfa worden genoemd, tot voor kort een speciaal document waarop het volgende staat: ‘In opdracht/naam van de leider der gelovigen en de nazaat van de profeet (titels van de Allawitische monarchen) moeten de ‘Ahlu Albayt’  (nazaten van de profeet) gerespecteerd en gewaardeerd worden’. In andere soortgelijke documenten staat het volgende: De drager van dit document moet gerespecteerd en gewaardeerd worden (zie foto’s).

Lees ook:

VN-rapporteur erkent discriminatie jegens Imazighen in Marokko

Overwinning op racisme! Amazigh muurschildering keert terug na druk sociale media

 

Speciale documenten van de ‘chorfa’

Reportage van de Arabische televisiezender Al Arabiya