Kritiek na besluit Marokko uitwerpselen en afval te importeren

Het Marokkaanse ministerie van Energie, Mijnbouw en Milieu heeft een lijst opgesteld van 300 soorten afval waarvoor een vergunning kan worden verleend voor invoer. Dit besluit heeft tot hevig reacties geleid van critici die tegen ‘het veranderen van Marokko in een stortplaats voor industrielanden’.

In een open brief aan de premier en verschillende ministers uitten Marokkaanse mensenrechtenorganisaties hun ernstige bezorgdheid over het toelaten van de invoer van meer dan 300 soorten gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval. In de brief worden de volgende soorten afval genoemd: slib, afval, onzuivere materialen, materialen die voortkomen uit het schoonmaken van waterwegen, biologisch afbreekbaar en niet-afbreekbaar afval, industriële oliën en vetten, en stof van schoorsteenfiltering.

In de lijst dat gepubliceerd is door Rue20 staan ook de volgende soorten afval: uitwerpselen, pis, wegwerpcamera’s met batterijen, inkt, plastiek, inktpatronen, chemische afval uit de landbouw, etc.

Na de opgelaaide discussie was het ministerie van Energie, Mijnbouw en Milieu genoodzaakt te reageren. Het ministerie beweert dat ‘Marokko zich ertoe verbindt geen giftig of milieubelastend afval te importeren dat niet aan nationale normen is onderworpen’. ‘Marokko importeert al enkele jaren niet-giftig en milieuvriendelijk afval dat kan worden gebruikt in de nationale industrie’, zei het ministerie in een persbericht, eraan toevoegend dat ’tussen 2016 en 2019 het koninkrijk bijna 1,6 miljoen ton niet-giftig afval importeerde’.

De spreekbuis van Rabat Hespress zegt een ambtenaar van het ministerie te hebben gesproken. Volgens deze ambtenaar importeert Marokko enkel het afval dat nodig is voor de Marokkaanse nationale industrie. Op de vraag waarom de menselijke uitwerpselen worden geïmporteerd terwijl daar een overschot aan is in Marokko herhaalde de ambtenaar: ‘wij importeren enkel wat nodig is voor de Marokkaanse industrie, wat niet nodig is importeren wij niet’.

Adel Chiquito, voorzitter van de ‘Marokkaanse Liga voor de Verdediging van de Rechten van de Mens’, zei dat het persbericht van het ministerie niet overtuigend is omdat de lijst van toegestane afval giftige materialen bevat die een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid en veiligheid van burgers en het milieu.

Adel Chiquito zei dat het zwak en onaanvaardbaar is dat het ministerie de invoer van het afval wil rechtvaardigen door te beweren dat de nationale industrie dat nodig heeft. ‘Als dat waar is zouden de landen waaruit we het afval importeren, het afval zelf hebben bewaard voor exploitatie in hun nationale industrie, aangezien het grote industrielanden zijn, in plaats van het naar ons te exporteren’, legt hij uit.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.