Kritiek vanuit Riffijnse activisten op Mensenrechtentulp 2018

De ”Mensenrechtentulp Zafzafi”, een werkgroep van Riffijnse activisten die Nasser Zafzafi wilden nomineren voor Mensenrechttulp 2018, heeft vandaag kritiek geuit op de gang van zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken die de prijs uitreikt.

De  is met een persbericht naar buiten gekomen, ArifNews publiceert de inhoud ervan:

Sinds juni 2018 hebben wij contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de Mensenrechtentulp 2018.

Om de twee weken namen we contact op met de vraag of er al nieuws was over de procedure en nominatie van 2018.

Er werd ons steeds verteld dat de Mensenrechtentulp 2018 ‘in een nieuw jasje’ gestoken werd en dat het nog niet duidelijk was hoe de procedure dit jaar zou verlopen. De voorgaande jaren ging het niet goed (fraude) met o.a. de stemming via social media.

Wij waren daarom zeer verbaasd toen we op 14 augustus jl. verschillende berichten lazen dat Prins Zayd uit Jordanië de Mensenrechtentulp 2018 had gewonnen.

Op 18 augustus namen we contact op met onze contactpersoon van de Mensenrechtentulp met daarin de vraag om meer duidelijkheid hierover.

Het antwoord was niet bevredigend voor ons. We voel(d)en ons aan het lijntje gehouden de afgelopen maanden en de communicatie over dit onderwerp naar ons toe was voor ons gevoel niet goed. De contactpersoon bleek ook niet meer op het project Mensenrechtentulp 2018 te zitten.

Twee weken voor de bekendmaking van de winnaar was ons laatste contact nog met het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de procedure. Hier was nog niks over bekend. Achteraf gezien klopt dit niet. Men wist wel degelijk hoe de procedure zou worden maar ze hebben getracht dit zo lang mogelijk stil te houden. Burgers en/of NGO’s hebben geen enkele mogelijkheid gehad om invloed uit te oefenen op de winaar.

De week na de bekendmaking namen we weer contact op met Ministerie om te kijken wie de nieuwe contactpersoon was van de Mensenrechtentulp. Die hadden we snel gevonden.

De nieuwe contactpersoon was op de hoogte van onze eerdere contacten. We kregen nu wel snel duidelijkheid. De mensenrechtentulp 2018 is dit jaar geen publieksprijs. De winnaar van de prijs is door het Ministerie zelf aangewezen, zonder invloed van burgers, NGO’s of het maatschappelijk middenveld.

Wat verder nieuw is, is dat er in 2018 nog eens 6 andere tulpen worden uitgereikt door Nederlandse ambassades in de wereld . Deze ambassades zijn al geselecteerd en de winnaars komen ook uit de landen waar deze ambassades gevestigd zijn. Ook hier geen mogelijkheid voor burgers en/of NGO’s om invloed uit te oefenen. Jullie raden het al, geen Marokko en dus ook geen mogelijkheid om Nasser Zafzafi te nomineren.

De kans was sowieso klein geweest wetende dat mevrouw Desirée Bonis (Ambassade Rabat) hier verantwoordelijk voor zou zijn geweest. Iedereen die haar optreden heeft gezien in De Balie (6 maanden geleden) weet wat we hier mee bedoelen.

Hiermee is het voor dit jaar afgesloten, maar reken er maar op dat we volgend jaar de prijs weer in de gaten houden. Als er een mogelijkheid is gaan we ervoor.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.