Kushner naar Marokko om te praten over ‘normalisatie’ banden met Israël

Foto uit het archief

De senior adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, zal naar verwachting de komende dagen naar Marokko vliegen als onderdeel van zijn bezoek aan meerdere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De Associated Press citeerde een paar diplomaten die onthulden dat Kushner van plan is een aantal landen in het Midden-Oosten te bezoeken om het ‘de toenadering tussen de Arabieren en Israël te stimuleren’, nadat de VAE en Israël een akkoord hebben bereikt om de banden te normaliseren. ‘De regering-Trump zal deze week twee topfunctionarissen naar het Midden-Oosten sturen in een poging te profiteren van het momentum van de historische overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten om diplomatieke betrekkingen aan te knopen’, schrijft Associated Press.

Jared Kushner zal onder meer Bahrein, Oman, Saoedi-Arabië, Israël en Marokko bezoeken, zeiden de diplomaten. Die eraan toevoegden dat ‘ naar verwachting geen van beide reizen zal resulteren in aankondigingen van onmiddellijke doorbraak, hoewel beide gericht zijn op het afronden van ten minste één, en mogelijk meer, normalisatieovereenkomsten met Israël in de nabije toekomst’.

Begin dit jaar maakten internationale media bekend dat Israël en de VS een akkoord probeerden te bereiken met Marokko waarbij de VS de Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara erkent in ruil voor normalisering banden met Israël. De afgelopen dagen berichtten meerdere Israëlische media (1,2) dat Marokko misschien de volgende staat is die de Verenigde Arabische Emiraten volgt in het normaliseren van de banden.

Lees ook:

Marokko en Israël, deel 1: Mossad beschermt koning Marokko

Israël herdenkt 91e geboortedag Hassan II

Media: adviseur Mohamed VI condoleert Israëlische partijleider

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.