Lange arm Rabat belemmert debat over Pegasus-affaire in Frankrijk

Francetvinfo, een Franse nieuwszender van de publieke omroep, publiceert vandaag een uitgebreid artikel over waarom Frankrijk Marokko niet aanspreekt op zijn betrokkenheid bij de Pegasus-affaire.

Ondanks de onthullingen van het onderzoeksconsortium dat is opgericht door Forbidden Stories in de Pegasus-affaire, heeft Frankrijk tot nu toe geweigerd Marokko te beschuldigen, officieel wegens gebrek aan bewijs. Het zette Israël echter onder druk, schrijft de website.

Volgens het Franse nieuwsmedium concentreerde Parijs haar diplomatieke offensief op Israël, wiens regering toestemming geeft om cyberwapens zoals Pegasus te exporteren.

‘De toon stijgt tussen de twee landen. Volgens informatie van de onderzoekseenheid van Radio France heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin dit najaar zelfs een officieel reisplan naar Tel Aviv opgeschort’, vervolgt Radiotvinfo.

Israëlische veiligheidsadviseur bezocht Parijs in oktober om een oplossing te vinden voor het conflict. Frankrijk stelde een eis: dat Franse onderdanen niet langer bespioneerd kunnen worden door software die in Israël is gemaakt. De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld zo’n vrijstelling. Tel Aviv ging akkoord met de Franse eis en beloofde dat in de toekomst nummers met het netnummer “+33” niet meer kunnen worden getarget. “De bereikte overeenkomst bepaalt dat er in elk toekomstig contract tussen een Israëlisch cyberspionagebedrijf en een andere regering een speciale clausule komt waarin staat dat de software niet tegen Franse doelen mag worden gebruikt”, schrijft de Franse website.

Deze diplomatieke spanning met Israël staat in schril contrast met de schijnbare diplomatieke laksheid die Frankrijk hanteert tegenover Marokko, een land dat door de 17 media van het Pegasus-project wordt verdacht van betrokkenheid bij deze grootschalige spionage.

“Het is buitengewoon verontrustend dat er tot op heden geen benoemenswaardige politieke reactie is over dit schandaal”, zegt Rosa Moussaoui, journalist bij La Humanite, en een slachtoffer van spionage door Marokko. “Geconfronteerd met de ernst van deze feiten, begrijp ik deze stilte en deze zelfgenoegzaamheid van de autoriteiten niet”, zegt de journaliste.

Francetvinfo zegt dat Emmanuel Macron geen contact opnam met Mohamed 6 om opheldering te vragen. De ‘Markokko expert’ Peirre Vermeren verdedigt dat door te zeggen dat het gaat om ‘geallieerde landen, vrienden, die zich van tijd tot tijd slecht gedragen. En dus zwijgen we over de zaak’. De expert zegt dat er hiervoor onder François Hollande een zware diplomatieke crisis was tussen Frankrijk en Marokko. ‘Dit leidde tot een volledige ineenstorting van de betrekkingen tussen de inlichtingendiensten vóór de grote aanslagen van 2015’, aldus Pierre Vermeren. Hij voegt eraan toe dat ‘landen die samenwerken inzake internationaal terrorisme het zich niet kunnen veroorloven om hun relaties te verbreken’.

Volgens het Franse nieuwsmedium zijn de Franse inlichtingendiensten er zeker van dat Marokko Pegasus al enkele jaren gebruikt, ondanks de ontkenning van Rabat. ”Maar ondanks dat willen we Marokko niet publiekelijk van spionage beschuldigen”, aldus de Franse inlichtingendiensten.

Het onderzoek dat de politie opende naar de Pegasus-affaire vermijdt slachtoffers te vragen naar de vermoedelijke dader. Journaliste Rosa Moussaoui en voormalige professor Claude Mangin zeggen dat zelf moesten ingrijpen en de agenten vertelden dat zij Marokko van spionage beschuldigen.

Claude Mangin, een inwoner van Ivry-sur-Seine getrouwd met een Sahrawi-activist die is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf in Marokko, is ervan overtuigd dat er informatie van zijn iPhone is gestolen. Die informatie las hij terug in een Marokkaanse krant die dichtbij het regime staat.

Net als andere slachtoffers van het maatschappelijk middenveld, zegt hij zich niet gesteund of beschermd te voelen door de Franse staat. “Ik, die geen strafblad heb, die een ridder in de Nationale Orde van Verdienste ben, die op sociaal gebied werkt… Daar ben ik volledig in de steek gelaten.”

In het Franse parlement en senaat is het erg stil over dit onderwerp. De stilte van de Franse politieke klasse verbaast ook Laurent Richard van Forbidden Stories. “Het is nogal verbazingwekkend, terwijl het onderwerp een echt debat in de hele wereld uitlokt, dat er in Frankrijk geen parlementaire onderzoekscommissie is ingesteld’, schrijft hij.

Vanaf het begin van de zaak beschreef de voorzitter van de machtige Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Strijdkrachten, Christian Cambon – die ook een van de leden is van de parlementaire inlichtingendelegatie – het werk van het consortium gevormd rond Forbidden Stories af als ” denigrerende campagne” met als doel “Marokko te destabiliseren”.

Christian Cambon is in 2013 in Rabat gedecoreerd met de ‘Orde van Wissam Alaouite’ die uitgereikt wordt door de Allawitische monarch. Cambon is ook voorzitter van de Frans-Marokko-vriendschapsgroep van de Senaat. “Als voorzitter van de Frans-Marokko-fractie in de Senaat is het heel normaal dat mijn eerste reactie is: hebben we het bewijs?, het is terecht. Ik vond het positief dat de Marokkaanse ambassadeur in Frankrijk een procedure heeft gestart met de Parijse rechtbank om een ​​onderzoek in te stellen.” De “onderzoeken” waarnaar hij verwijst, zijn in feite lasterklachten, in tegenstelling tot het grondig onderzoek dat geopend is door het parket van Parijs. “Ik ben een vriend van Marokko, vervolgt Christian Cambon. ”Meer hoef ik dus niet toe te voegen!”

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.