Lange arm Rabat in Europa op de bres voor Marokko

Het Europees Parlement in Straatsburg

Morgen zal het Europees Parlement in Straatsburg een tekstvoorstel bespreken waarin Marokko wordt veroordeeld voor het gebruiken van kinderen bij de bestorming van Ceuta vorige maand. Een veroordeling -sinds decennia- staat Rabat hoogstwaarschijnlijk te wachten. Alleen verschillen de belangrijkste EU politieke fracties over de ernst van het statement en de te nemen maatregelen.

Binnen het Europees Parlement zijn alle grote politieke fracties voor een veroordeling. Zij zijn het er met elkaar eens dat Rabat met haar daad in Ceuta een grens heeft overschreden. Marokko’s gebruik van migratie en kinderen in het bijzonder als politiek instrument wordt zwaar opgevat.

Rabat doet er alles aan om een krachtige uitspraak van het Europees Parlement te voorkomen. Met brieven aan het Europees Parlement en initiatieven, waaronder het voornemen om minderjarigen in Europese steden terug te nemen, probeert Rabat de spanning weg te nemen.

Ook brengt een parlementaire delegatie een bezoek aan Straatsburg. Met hun missie willen de Marokkaanse parlementariërs de ontstane crisis bezweren. Rabat ziet de spanning tussen Spanje en Marokko als een bilateraal conflict en niet als een kwestie die heel Europa aangaat. De Europese politici zien dat heel anders.

Om het standpunt van Rabat in Europa te verdedigen, wordt de lange arm ook ingezet. Betrouwbare bronnen hebben aan Arif News bevestigd dat verschillende Europese politici van Marokkaanse komaf zijn benaderd om het standpunt van Marokko via hun politieke contacten verder te brengen.

Eerder uitte de Vlaamse politica Fauzaya Talhaoui in een Vlaamse TV uitzending zich meer solidair met Marokko, dan met Spanje en Europa. Zij heeft zakelijke belangen in Marokko. Het verklaart wellicht haar standpunt.

Ondertussen lijken de Marokkaanse media de nationale publieke opinie voor te bereiden op de resolutie. Achkayen besteedde gisteren een uitgebreid artikel aan de ‘nutteloosheid van de resolutie’ en dat het ‘absoluut geen invloed zal hebben op het Allawitische koninkrijk’. Opvallend is dat dezelfde Marokkaanse media groot uitpakten vorig jaar toen het Europees Parlement een resolutie aannam tegen Algerije. De website Achkayen is eigendom van Tijjini uit België. Een Marokkaanse stagiaire die voor hem werkte in Brussel heeft verklaard dat hij banden heeft met de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Lees ook:

Marokko draait overuren om Europese resolutie te vermijden

Lange arm Rabat in Nederland steunt chantagepolitiek Mohamed 6 tegen EU

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.