Lange arm van Rabat is zorgelijk volgens de AIVD

De AIVD heeft vandaag haar jaarlijkse verslag gepubliceerd. De dienst constateert over 2021 uiteenlopende gevaren die de Nederlandse rechtsorde en veiligheid bedreigen. Het gaat om onder meer gewelddadig rechtsextremisme, jihadistisch terrorisme, spionage van landen zoals Rusland en China, en inmenging door landen met een grote diaspora.

De AIVD schrijft: “Met name landen met een grote diaspora in Nederland verrichten hier inlichtingenactiviteiten om zicht en grip te krijgen op hun diaspora“.

De geheime dienst vervolgt in haar rapport “Deze activiteiten kunnen erop gericht zijn om de relatie met de diaspora te verbeteren zodat deze hun belangen in het buitenland kan bevorderen. In ruil voor medewerking kunnen mensen beloond worden, bijvoorbeeld door hulp bij administratieve zaken of een uitnodiging voor een viering op de ambassade.
De AIVD stelt verder vast dat “Inlichtingenactiviteiten kunnen er ook op gericht zijn (vermeende) tegenstanders van regimes in kaart te brengen om kritische geluiden over het regime te smoren. Zo worden inlichtingen over deelnemers aan demonstraties verzameld.

Een expert van de Marokkaanse politiek die Arif News heeft geraadpleegd, bevestigt dat ook Marokko wordt bedoeld. “De lange arm van Rabat is in de afgelopen jaren, heimelijk en openlijk meer zichtbaar geworden. De protestbeweging in Arif en de solidariteit die dat in Nederland heeft gemobiliseerd, was voor het Marokkaanse regime reden om kritische Riffijnse Nederlanders te monitoren en te intimideren“, aldus onze bron.

Lees ook:

Marokkaanse staatsimams actief in Nederlandse moskeeën

Belgische Staatsveiligheid (VSSE) waarschuwt voor lange arm Rabat

Lange arm Rabat roept op tot mobilisatie voor Marokko (video)

Nederland als 13e regio van Marokko in de ogen van de ambassade

Hoe diep is de relatie tussen PvdA-er Aboutaleb en de Marokkaanse ambassadeur?

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.