Laroui ontkent aantijgingen en beschuldigt studentes van racisme

Verschillende regimegezinde Marokkaanse media hebben bericht over Fouad Laroui. De publicist, adviseur van de Marokkaanse koning Mohamed VI, columnist bij de Marokkaanse nieuwssite Le360, was tot voor kort ook docent aan de Universiteit Amsterdam, voordat hij werd geschorst op verdenking van aanrandingen van studentes.

Telquel zegt dat Fouad Laroui weigerde de Nederlandse media te woord staan. Hij sprak daarom met de Marokkaanse nieuwssite LeDesk om zijn verhaal te doen. Laroui meldt op deze Marokkaanse nieuwssite dat hij de aanklachten van de studentes beschouwt als “beledigende beschuldigingen” en “pure laster”. Het regimegezinde Hespress zegt dat Laroui alle beschuldigingen ontkent. ‘Hij beweert altijd een vaderlijke relatie te hebben gehad met zijn studenten’, voegt de website aan toe.

Volgens de adviseur van Mohamed VI bezocht een studente hem in januari 2017. De studente maakte thee voor hem en ze hebben praatje gemaakt. ‘Toen de studente na drie kwartier wegging, gaf ik haar een knuffel om mijn dankbaarheid richting haar te tonen. Want ik ben geraakt door haar gebaar’, zegt Laroui tegen LeDesk.

Wat de seksuele aard van deze beschuldigingen betreft, antwoordt Laroui: “Mijn studente zei dat ik mijn hand op haar linkerzij had gelegd … ik ben Mediterraan, niet Calvinistisch. En ik erken vandaag dat mijn gedrag toen niet gepast was.” Laroui probeert de aantijgingen te linken met het racisme dat gericht is tegen hem als ‘Marokkaan en geëngageerd schrijver in een land waar extreemrechts heel actief is’.

TelQuel contacteerde de ‘Commissie Nieuw Ontwikkelingsmodel‘ (CSMD), waarvan Laroui lid is, voor commentaar. Een bron binnen deze commissie meldt aan Telquel “geen commentaar te kunnen geven of conclusies te trekken zolang een onderzoek van UvA gaande is. Telquel voegt eraan toe dat de CSMD zojuist haar rapport heeft afgerond, dat “zeer binnenkort” aan koning Mohammed VI zal worden voorgelegd.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.